Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats

HOONHORST – Het had een prachtig jubileumjaar moeten worden rond het 250-jarig bestaan van Hoonhorst, maar de geplande activiteiten vielen in 2020 grotendeels in het water door de coronacrisis. Ook dit jaar kon er nog geen echt vervolg aan gegeven worden, maar de eerste activiteit rond het lustrum komt nu echt van de grond: op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats. Het is de ouverture tot een vijfjarenprogramma, waarin jaarlijks een jubileumactiviteit wordt opgezet.

“In januari 2020 konden we het openingsfeest nog vieren”, brengt Myrthe Mijsters-Assink in herinnering. “Maar kort daarop maakte de coronapandemie al het andere onmogelijk.” Zij en plaatsgenoot Ivo Braam vormen het organisatiecomité dat nu vorm geeft aan de Dorpsquiz, die aanvankelijk voor november 2020 gepland stond. “Ook nu is alles natuurlijk nog onder voorbehoud, maar we gaan er van uit dat het dit najaar wel kan. Vooral omdat de deelnemers in groepen van beperkte omvang bij elkaar komen. We zijn in elk geval volop bezig met de voorbereidingen.” De Dorpsquiz wordt dan de eerste activiteit die alsnog gestalte krijgt. Het kroonjaar van Hoonhorst wordt de komende jaren steeds gevierd met een activiteit die oorspronkelijk in 2020 op de rol stond, met als absolute hoogtepunt de Historische Dag, die nu in 2025 zal plaatsvinden.

Maar eerst is er dus de Dorpsquiz, die het hele dorp in beweging moet brengen. De quiz wordt in dit geval gespeeld door maximaal dertig teams van acht tot vijftien personen, die aan de hand van het vuistdikke quizboek een middag aan de slag gaan om een groot aantal vragen op te lossen. “Ons quizboek heeft ruim honderd vragen, opgedeeld in verschillende categorieën en ook nog eens met subvragen. Je mag gebruik maken van alle bronnen die voorhanden zijn. We verwachten niet dat de deelnemende teams tijd genoeg hebben om ze allemaal op te lossen, maar het is uiteraard de kunst om zo ver mogelijk te komen en zoveel mogelijk goede antwoorden te geven”, aldus Ivo. De teamcaptains moeten het boek op 14 november afhalen op een nader te bepalen locatie en daarna gaan ze in teamverband aan de slag. In eerste instantie in de eigen huiskamer, de sportkantine of het café. Myrthe: “Er zitten veel kennisvragen bij, met name ook over de geschiedenis en het heden van Hoonhorst, maar de teams moeten ook regelmatig fysiek in actie komen. Bijvoorbeeld om – ik noem maar wat – het aantal lantaarnpalen in een bepaalde straat te gaan tellen.” Dat laatste, benadrukken ze, is een fictief voorbeeld, want de inhoud van het quizboek is momenteel het best bewaarde geheim van Hoonhorst.

Bonuspunten

Behalve met goede antwoorden – waarbij lastige en tijdrovende vragen meer punten opleveren – kunnen de teams bonuspunten scoren door hun samenstelling. Ivo: “We streven ernaar om heel Hoonhorst hierbij te betrekken. Jong en oud, letterlijk. Daarom hebben we de deelnemers ingedeeld in generaties: tot 25 jaar, van 26 tot 50, van 50 tot 75 en daarboven. Hoe diverser van samenstelling een team is, hoe meer bonuspunten. Zo hopen we ook een steentje bij te dragen aan de saamhorigheid in het dorp.”
Ze zijn al ver gevorderd met de voorbereidingen. Teams kunnen zich nog steeds inschrijven via het inschrijfformulier op staging2.dorpsquizhoonhorst.com. De inschrijving blijft open tot het maximale aantal teams is bereikt en sluit uiterlijk op 17 oktober om 14.00 uur. Op staging2.hoonhorst250.nl staat een overzicht van alle geplande jubileumactiviteiten.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Ivo Braam en Myrthe Mijsters zijn klaar voor de Dorpsquiz op 14 november. Het getoonde quizboek is tot dusver het best bewaarde geheim van Hoonhorst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.