Carolien Jonkman: Opruimen

Een mevrouw schrijft: “Een paar jaar terug viel ik op mijn knieën en bad, smeekte om iemand die mij zag, die van me hield precies zoals ik was. Dat gebeurde ook. Ik voelde me erg gehoord. Maar nu voel ik dat het aangepaste meisje in mij weer teveel aanwezig is geweest. Ik heb mijzelf opnieuw in een keurslijf geperst dat me veel te strak zit. Innerlijk schuurt het (weer); Ik heb weer ‘normaal’ gedaan, ik ben weer lief geweest omdat ik dacht dat andere mensen me dan lief zouden vinden en ik zou voelen dat ik erbij hoor.
Nu zijn er zo veel emoties: verdriet, verwarring, hopeloosheid, onrust, angst; alles komt langs en zoveel gedachten… Allemaal niet helpende gedachten, zelfs gedachten aan opgeven. Mijn angstige ikje wil elke keer graag vluchten, maar ik weet dat wat er nu naar buiten komt, niet bedoeld is om mij achterna te zitten, maar me meer inzicht te geven. Mijn ikje heeft nog veel weerstand, wil het niet voelen. Op dit moment komt het echter zo heftig lichamelijk naar buiten, mijn rug is zo pijnlijk, het zit vast, soms wiebel ik, ben ik duizelig, er zitten veel knopen. Ik vlucht dus, heb blinde vlekken en wil toch graag met mijn hoofd begrijpen hoe het in mij werkt, dus graag wil ik je begeleiding bij het voelen en ontdekken welke betekenis dit alles voor me heeft en eventueel wat ik er mee mag. Ik wil mijn maskers weer af.”

Als iets voor langere tijd in ons heeft gezeten, kost het soms tijd om te herstellen. Soms is het heel goed om te vluchten en de tijd te nemen om dingen die er gebeuren te doorleven. Toen de emoties er waren, was het nodig of handig om ze niet de ruimte te geven. Toen was vluchten, opzij zetten misschien wel heel gezond voor dat moment. En het dient zich dan opnieuw aan wanneer er meer ruimte en aandacht is en je met zachtheid dit alles mag en kunt observeren. Het lijkt alsof er nu heel veel naar boven komt wat al erg lang verstopt is en ieder mens heeft mogelijkheden om stapje voor stapje, soms met zevenmijlslaarzen al deze opgeslagen emoties en gedachten op je weg te laten komen. zaken om te zetten. En dat is vaak heel fijn. Als je door dit alles weer heen bent, zijn er vaak fysieke problemen opgelost, nieuwe lagen afgepeld en nog duidelijker blik op talenten en vaardigheden die nog fijner ontwikkeld mogen worden. En van nieuwe dingen leren en de vrijheid daarvoor voelen is fantastisch. Eind van de zomer, opruimtijd.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.