Brandweer IJsselland beschikt nu ook over Coldcutter

ZWOLLE – Brandweer IJsselland beschikt sinds vorige week over een zogenaamde Coldcutter. Daarmee kan de brandweer met een waterstraal onder hoge druk een gat boren in bijvoorbeeld hout, beton, staal en andere constructiematerialen. Zo kan een brand van buitenaf en dus veiliger worden bestreden.

In opvolging van enkele soortgelijke systemen in de randstad en het zuiden van Nederland, volgt IJsselland nu ook als eerste regio binnen het noordoostelijke deel van Nederland. Het systeem is al in gebruik geweest. “Op 25 juni is de Coldcutter, ondanks deze toch officieel nog niet operationeel was, al ingezet in de eigen regio. Door een onbekende oorzaak brak brand uit in de spouwmuur van een boerderij. De brand verspreidde razendsnel en was lastig te bereiken. Door de Coldcutter in te zetten kon de brand definitief onder controle gebracht worden en waren grote sloopwerkzaamheden niet nodig”, aldus Geoffrey Bos van Veiligheidsregio IJsselland.
De ontwikkeling van een brand in gebouwen verandert. Dat komt onder andere doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd worden en de inventaris steeds meer kunststoffen bevat. Waar een brand vroeger standaard van binnenuit werd bestreden, is dat nu anders. Technologische ontwikkelingen maken het steeds makkelijker om branden op andere manieren te bestrijden.
Eén van die ontwikkelingen is de Coldcutter. Door kleine waterdruppels onder hoge druk (300 bar) te brengen, vormen deze een waterstraal die door hout, beton, staal en andere constructiematerialen kan boren. Hierdoor kan op elke gewenste locatie een opening gemaakt worden van zo’n 5mm en kan het blussen van buitenaf starten. De brandweerman/-vrouw hoeft hierdoor geen grote openingen in het gebouw te maken of de ruimte binnen te gaan. Dit is niet alleen veiliger, maar het helpt ook in het beperken van de zuurstofaanvoer. De ontwikkeling van de brand wordt hierdoor zoveel als mogelijk beperkt. Ook kan de Coldcutter branden op lastige plekken beter bereiken, zoals in een spouwmuur of in het ruim van een schip.

Experiment

De Coldcutter is een experiment binnen Brandweer IJsselland en staat voor het eerste jaar in Zwolle. Na dat jaar staat het systeem een jaar in Deventer. Het experiment is bedoeld om te kijken op welke plekken en bij welke type branden het systeem het vaakst wordt ingezet, of en hoeveel van deze systemen het beste zou zijn en welke standplaats in de regio daar het beste bij past. Naast ondersteuning voor branden in de eigen omgeving kunnen ook andere regio’s vragen om de inzet van de Coldcutter.

Foto: Marcel van Saltbommel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.