Biologisch boer Jan Overesch: ‘Het roer moet nu echt om’

RAALTE – Biologisch boer Jan Overesch is in de pen geklommen om zijn ongenoegen te uiten over een artikel in het WvS van vorige week. Dat handelde over een onderzoek van BurgerPanelRaalte. Van de 181 deelnemers bleek ongeveer 77 procent van mening te zijn dat boeren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van het buitengebied leveren en daarom steun verdienen. Overesch denkt er anders over.

“’Inwoners van Raalte grotendeels achter boeren’, aldus de kop in het Weekblad”, zo begint Overesch. “181 personen hebben gereageerd op een inwonertal van 40.000. Wie even rekent komt op een aantal van een half procent, je leest het goed 0.5 procent!! Dan meent men de conclusie te kunnen trekken, dat de inwoners van Raalte grotendeels achter de boeren staan. Over manipulatie gesproken, welk belang wil de journalist dienen?
Iedereen weet ondertussen, ook de boeren, dat het roer om moet met de landbouwproductie in Nederland. Bijna alle partijen weten dat het een doodlopende weg is voor de boeren, het milieu, maar vooral de aarde en de toekomst van onze kinds-kinderen.
Tussen 1950 en 2019 zijn we gemiddeld veertien boeren per dag verloren of laten jonge opvolgers weten er geen zin meer in te hebben. Van iedere zeven boerderijen die we in 1950 in ons land hadden is er nu nog maar één over! Onder leiding van erfbetreders als voerverkopers, banken, (landbouw)bladen, zuivelcoöperaties, enz. zijn boeren opgepept tot het uiterste te gaan wat betreft productie. Dit alles ten koste van milieu, lucht, water, dierwelzijn maar vooral ook boerenwelzijn. Dat heeft de jeugd goed gezien.
Ook de Macht van de supermarkten is enorm. Vijf inkoop kantoren voor 25 supermarkt formules, maken uit wat 65.000 boeren beuren voor hum zuivel, vlees, groenten, enz.
Het roer moet nu echt om. Daarvoor zijn we de consument nodig, kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Zodat de boeren weer kunnen boeren in harmonie met de natuur.”

Jan Overesch
Biologisch boer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.