‘Als het rennerskwartier open gaat, staan de coureurs al in de rij’

Groen licht voor derde editie van Classic Race op Luttenbergring; wel met registratie aan de poort

LUTTENBERG – De vergunning is binnen en het bestuur van Stichting Behoud Luttenbergring, de organisatie van de derde editie van de Classic Race in Luttenberg, heeft er zin in. Op zaterdag 18 september zullen circa 320 ‘klassieke’ motoren weer over het wegcircuit razen. In totaal doen circa 280 coureurs mee (sommigen nemen twee machines mee). “Het enthousiasme bij de coureurs is enorm”, vertelt bestuurslid Paul Lugtenberg. “Deze demoklassen rijden normaal gesproken zeg maar rondjes om de kerk. Kopje koffie vooraf en dan rijden over klinkerwegen of industrieterreinen. Hier is alles goed voor mekaar en kunnen ze zich uitleven op een wegcircuit met mooie en snelle bochten. Dat vinden ze geweldig!”

Even voor de duidelijkheid: het gaat bij de Classic Race niet om een échte motorrace, maar om proeven (in verschillende klassen), waarbij het draait om het rijden van een strakke gemiddelde tijd. En dan niet op spiksplinternieuwe motoren, maar op ‘klassiekers’ (bouwjaar 1965 tot en met 1995). De coureurs zijn dan ook vaak al een paar jaartjes ouder. Soms hebben ze zelf vroeger nog meegedaan aan de roemruchte Raalte Races op de Luttenbergring, soms zijn het gewoon enthousiaste motorfanaten. Vorig jaar trok het evenement dik 1200 bezoekers. Het bestuur dat naast Lugtenberg (zelf ook oud-coureur; vorig jaar deed hij mee) bestaat uit Jeroen van Beek, Ron Oldemaat, Theo Olde Hensken (ook al vrijwilliger bij de Raalte Races) en Paul ‘van Spiek’n’ Heuven, was dik tevreden. Jeroen: “Ook al omdat vanwege corona héél Nederland een week later op slot ging. We sprongen er nog goed uit.”
De coronamaatregelen zijn vergeleken met vorig jaar iets aangescherpt. Alle bezoekers dienen zich vooraf te registreren (identiteitsbewijs meenemen) bij gecertificeerde securitymedewerkers. De Classic Race geldt als een doorstroom-evenement. Langs het circuit is genoeg ruimte, ook met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Er zijn dus ook geen vaste zitplaatsen. Een coronatest- of vaccinatiebewijs is niet nodig. Op het terrein komt een horecaoverkapping te staan voor hapjes en drankjes.
12 april opende de inschrijving en volgens Jeroen zat het deelnemersveld vervolgens binnen 36 uur vol. “Coureurs uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland. We hadden zelfs een Engelsman, maar die heeft zich inmiddels afgemeld. Die zijn allemaal dolenthousiast. Als het rennerskwartier vrijdagmiddag om twee uur open gaat, staan ze al in de rij voor de poort.”

Rikkepalen

Na twee edities zijn ze gepokt en gemazeld. Want eigenlijk begonnen ze enkele jaren geleden vrijwel blanco. Maar met de nodige steun van anderen en op basis van de eigen organisatorische ervaring liep het vanaf het begin (grotendeels) soepel. “Maar vorig jaar die looproutes, dat was een hoop werk”, stelt Theo. Lugtenberg: “En waar je je in vergist: al die rikkepalen tussen de weilanden, die eruit moeten, daar waren we ook veel langer mee bezig dan we vooraf dachten. Wat een pokkenwerk!”
Maar het plezier van de coureurs en het publiek, dat is waar ze het voor doen. Heuven: “De rijders die na een race hun duimpie omhoog doen.” Lugtenberg: “Als het om 18.00 uur allemaal goed verlopen is nog even een potje bier pakken.” Jeroen: “Het hele jaar door heb ik contact met de rijders. Die zijn lyrisch over de Luttenbergring. Ze bellen me plat.” Lugtenberg: “Dit is voor hen het enige stratencircuit. Een circuit waar vele groten hen voor zijn gegaan.”

Rossi

Want natuurlijk borduren ze voort op de roem van de Raalte Races die in de jaren zeventig en tachtig vele tienduizenden bezoekers op de been brachten. Om te kijken naar de verrichtingen van internationale topcoureurs, die vaak met het oog op de TT in Assen (meestal vlak na de Raalte Races) toch al ‘in de buurt’ waren. “Dan konden ze hier ook nog even hun motoren testen”, vertelt Lugtenberg. Theo: “Ik kan me nog een race herinneren waarbij het ging tussen John Ekerold en Tony Mang. Die gingen me toch tekeer. Ze deden mee in de 350 cc-klasse, maar het ging zo hard dat ze qua tijden nog in de top van de 500 cc-klasse zouden zijn geëindigd. En ik weet ook nog dat er hier een race was tussen Jack Middelburg en Graziano Rossi. Rossi reed de helft van de tijd op z’n achterwiel. Hij liet Middelburg winnen voor z’n thuispubliek, maar maakte er een show van. En zoon Valentino was toen een jaar of vier. Die reed hier rond op een minimotor.”

De entree bedraagt 7,50 euro (inclusief programmaboekje). Het evenement begint zaterdagochtend om half tien met trainingen en duurt tot zes uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.