Alle lichten op groen voor Eurol Hellendoorn Rally

HELLENDOORN – Het had heel wat voeten in de aarde, maar dit jaar komt er toch een Eurol Hellendoorn Rally. Gewoon wordt deze editie echter niet. Zo wordt de hele rally dit jaar verreden op één dag: zaterdag 18 september. Het vrijdagprogramma vervalt.

“De vrijdagavond was vaak de scherprechter van de rally”, zo meldt de organisatie. “In het donker werd er al veel bepaald voor het verdere verloop van de rally. Nu moet dat op de zaterdag zelf gebeuren en moeten de deelnemers er vanaf de eerste minuut meteen goed voor gaan zitten. Omdat de hele rally dit jaar in twaalf uur wordt verreden, knipogen we naar het begin van de jaren 80 toen de rally nog ‘De 12 uren van Hellendoorn’ heette. In die twaalf uren zien we een vol deelnemersveld voorbijkomen over een viertal mooie proeven.”
Om toch een flinke rally neer te zetten introduceert de organisatie een nieuwe, extra lange, proef en biedt de rally in totaal 130 wedstrijdkilometers. “Ter vergelijk, in 2019 reden de deelnemers 170 wedstrijd kilometers verdeeld over zeven proeven. Die nieuwe proef is KP Hellendoorn. Veel stukken daarvan zijn de rijders al wel bekend, maar dit jaar is het geheel gecombineerd tot een 30 kilometer lange monsterproef! Het is daarmee de langste proef die ooit in een Nederlandse rally is verreden en een intensieve rit voor de deelnemers!”
De rally kent ook een historische klasse. Daaraan doen dertig deelnemers mee. Zij starten als eerste, vóór de normale rallydeelnemers aan. “Er wordt vaak meer spectaculair gereden, omdat in deze klasse het plezier meer telt en er minder prestatiedruk is dan bij de reguliere rally. Er staan veel achterwiel aangedreven auto’s aan de start, maar ook snelle 4×4 wagens uit vervlogen tijden: de Lancia Delta Integrale, de Audi Quattro A1, een Ford Mustang, Opel Manta’s, BMW’s, Volvo’s; noem het maar op en het staat er. Bovendien mogen we ook melden dat niemand minder dan Erwin Doctor zelf wederom aan de start staat van de Eurol Hellendoorn Rally! De winnaar van 1988, ‘89 en ‘90 start met een mooie Ford Escort mk2 RS!”

Het start- en finishpodium staat in de dorpsstraat in Hellendoorn en is vrij toegankelijk voor publiek. Rond 20.00 uur is bekend wie de winnaar is. Voor meer informatie zie staging2.eurolhellendoornrally.com. Daar zijn ook de gratis proevenkaarten te vinden. De organisatie zoekt nog naar vrijwilligers om het evenement te ondersteunen. Op de eerder genoemde site is daarover ook meer info te vinden.

Publiek

Voor het publiek verandert er deze editie het meest. Er mag niet meer vrij langs de proeven worden bewogen en publiek mag alleen staan op daarvoor aangewezen publiekspunten. De overige gronden rondom deze punten, zoals de weilanden, zijn verboden terrein. Hierop zal ook gehandhaafd worden. “Om te zorgen dat publiek toch de rally kan beleven, hebben wij een aantal publiekspunten ingericht langs de proeven. Voor die publiekspunten moeten tickets worden gekocht á 1,95 euro. Dit zijn noodzakelijke administratiekosten voor gebruik van het ticketsysteem. Onze rally willen wij voor iedereen gratis toegankelijk houden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.