‘Zonnepark Ommen-Dedemsvaart verder weg dan ooit’

  (Ingezonden mededeling)

  Pure Energie, de ontwikkelaar van het beoogde zonnepark tussen Ommen en Dedemsvaart noemt het ‘een streep door de rekening’, de voorlopige beslissing van het Ommense college dat er geen zonnepark in de buurt van woningen kan worden gerealiseerd. Daarmee, zo schrijft De Stentor, is de komst van het park verder weg dan ooit.

  Kilometer afstand

  De politiek heeft er een stokje voor gestoken, het creëren van een zonnepark, een verzameling zonnepanelen tussen Ommen en Dedemsvaart die een aanzienlijk aantal huishoudens in de omtrek van groene stroom zou voorzien. Zoals het er nu naar uitziet, hebben nieuwe regels het plan van Pure Energie in ieder geval tot 1 januari 2024 gedwarsboomd. Een van die regels is dat de afstand tussen een woonvlak en een zonnepark minstens één kilometer moet bedragen, een andere gaat over ‘kwetsbare’ landbouwgrond die niet in aanmerking zou komen voor de opwekking van energie.

  Combinatie windturbines-zonnepanelen roept weerstand op bij omwonenden

  Zonnepanelen huren of kopen, menigeen doet de investering en het levert in een enkel geval overlast op doordat de omvormer een monotoon geluid kan maken. Al is dit verwaarloosbaar bij een zonnepark dat nagenoeg geen geluid produceert. Maar de weerstand in de omgeving wordt vooral opgeroepen door de combinatie met windmolens, die er sinds 2019 staan. Om onduidelijke redenen zou de combinatie van beide ‘nog meer’ geluidsoverlast veroorzaken. De politiek gaat hierin mee. “De energiewereld is in beroering en rapporten volgen elkaar snel op. Daarom heeft de raad voor nu gezegd: wij blijven uit de discussie, bouwen wat stapjes in en wachten even af”, houdt wethouder Bart Jaspers Faijer het algemeen. Het is niet de eerste keer dat deze discussie speelt, tegen de windmolens in Olst-Wijhe ontstond in 2009 al protest.

  “Dan is er weinig mogelijk”

  Het plan moest formeel nog ingediend worden, maar deze uitkomst verandert de zaak, meldt woordvoerder Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie desgevraagd. “Kijk je puur naar de norm, dan is ons initiatief niet passend. Duizend meter zonder bebouwing is in Nederland heel veel. Dan is er weinig mogelijk”. Vanzelfsprekend gaat men zich bij het energiebedrijf beraden op de situatie. Het oorspronkelijke ontwerp was een zonnepark van 20 hectare, later afgeschaald door een kwart hiervan te reserveren voor beplanting die het zonnepark aan het oog zou onttrekken. Alle duurzame bedoelingen van Pure Energie ten spijt, alsmede het feit dat er vanuit de goegemeente geen keiharde bewijzen voor overlast genoemd worden, ziet Oppenhuizen het somber in en lijkt het zonnepark verder weg dan ooit. Het zonnepark zou 20 miljoen kilowattuur per jaar aan groene stroom gaan opleveren.

   

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.