Zomernota 2021 laat zien dat de gemeente Raalte op koers ligt

RAALTE – Ieder jaar presenteert de gemeente Raalte in augustus de zomernota. Hierin wordt de tussentijdse balans opgemaakt over het eerste halfjaar. De zomernota van 2021 laat zien dat de gemeente op koers ligt. Dat geldt zowel voor de werkzaamheden als de financiën. Zo zijn dit jaar onder andere de regionale energie transitie 1.0, het programma wonen en het gemeentelijk rioleringsplan vastgesteld.

De tussentijdse balans laat voor 2021 een positief resultaat zien van ongeveer 950.000 euro. Dit komt doordat een aantal uitgaven later worden uitgeven dan gepland. Dit geldt bijvoorbeeld voor de implementatie van de Omgevingswet en het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen in Raalte.
Voor de komende jaren ziet het er minder rooskleurig uit. Vanaf 2022 ontvangt de gemeente fors minder algemene middelen van het Rijk. Dit is echter een voorlopig beeld. De komende periode staan er meerdere onderwerpen op de landelijke agenda die van (grote) invloed kunnen zijn op de hoogte van het bedrag. Voorbeelden hiervan zijn: extra middelen voor het beleidsterrein jeugd, de inzet van de landelijke VNG bij de onderhandelingen rondom de kabinetsformatie en de herijking van het gemeentefonds vanaf 2023.

Sociaal domein

Verder valt op dat de uitgaven voor jeugdhulp sterk stijgen. Dit jaar heeft de gemeente de kosten op kunnen vangen. Ze vindt het belangrijk om de zorg te kunnen blijven bieden die nodig is. De verwachting is dat er vanaf 2022 structureel extra middelen vanuit het Rijk komen.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft nog steeds grote impact op de gemeente Raalte. Ondanks alle uitdagingen is het werk ‘gewoon’ doorgegaan. De ontvangen steunpakketten van het Rijk en het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde geld lijken voldoende om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Deze middelen worden onder andere gebruikt voor de uitvoering van de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (Tonk), ondersteuning van culturele instellingen, begeleiding van kwetsbare groepen en de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen. Zie verder staging2.raalte.nl/financien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.