Vroeger in Salland: Officiële opening Angeli Custodes

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de officiële opening van Angeli Custodes in Raalte.

Op 20 september 1932 vond de officiële opening plaats van R.K. Pension, Verzorging- en Ziekenhuis Angeli Custodes aan de Wijheseweg in Raalte. Rond de klok van tien uur verzamelden zich ruim tachtig genodigden in de kapel, waaronder verschillende geestelijken uit de omtrek, het gemeentebestuur, het Kerk- en Armbestuur en de besturen van de diverse corporaties in de gemeente. Eerst werd er een plechtige H. Mis opgedragen door pastoor Van Dijk, geassisteerd door de kapelaans Vink en Spruijt.
Na de H. Mis verzamelden de genodigden zich in een van de bovenzalen van het gebouw. Na een woord van dank aan allen voor de aanwezigheid sprak pastoor Van Dijk op de eerste plaats zijn diepgevoelde hulde uit aan de Zusters van Tilburg, die jaren aaneen met de meeste toewijding hun taak hadden vervuld. Vaak in een beperkte ruimte met beperkte middelen. Eindelijk stond er een gebouw dat in alle opzichten aan de eisen voldeed. Hierna kwamen nog vele sprekers aan het woord, zoals dat in die tijd ging bij officiële openingen.
Daarna konden de aanwezigen het gebouw bezichtigen. Naast de hoofdingang bevond zich de ingang voor auto’s en ziekenwagens, van waaruit de patiënten met een lift naar boven konden worden gebracht; vanuit de hoofdingang was er ook toegang naar de kapel. De operatiekamer, sterilisatiekamer en de ziekenzalen waren netjes. Dat gold ook voor de vertrekken van de zusters en ouden van dagen en alle andere voorzieningen.
Mooie serres en een fraai aangelegde tuin gaven bewoners en herstellende patiënten gelegenheid om rustig te wandelen en van de mooie omgeving te genieten. Na de officiële plechtigheden maakten belangstellenden massaal gebruik van de mogelijkheid het nieuwe ziekenhuis te bezichtigen.

Tekst: Tonnie Nijboer

R.K Pension, Verzorgingshuis en Ziekenhuis Angeli Custodes in Raalte. Foto: archief Historische Vereniging Raalte e.o.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.