Home / Sallandcentraal / Verenigingen gezocht voor adoptie stukje rivieroever

Verenigingen gezocht voor adoptie stukje rivieroever

REGIO – Afgelopen voorjaar kwamen er tijdens de opruimacties 173 gevulde vuilniszakken van Overijsselse rivieroevers. Dat was het opruimwerk van 22 Overijsselse sport- en cultuurverenigingen langs de IJssel en Vecht.

Ook dit najaar zijn er in verschillende gemeenten opruimacties. Hiervoor zoekt IVN Overijssel verenigingen die willen helpen. De voorkeur gaat uit naar verenigingen die een stukje rivieroever willen adopteren.
Twee keer per jaar worden er opruimacties georganiseerd langs de Overijsselse rivieren, in het voorjaar en het najaar. Voor deze ronde in het najaar worden verenigingen gezocht in de gemeente Dalfsen, Deventer, Olst-Wijhe, Ommen, Kampen, Hardenberg, Zwartewaterland en Zwolle. De opruimacties vinden plaats op 11 september (IJssel) en 25 september (Vecht). De verenigingen krijgen elk een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen. In ruil voor hun inzet ontvangen ze een bijdrage van 100 euro voor hun clubkas.

Meedoen?

Verenigingen die willen opruimen kunnen zich t/m zondag 15 augustus aanmelden via https://www.schonerivieren.org/aanmelden-opruimen-overijsselse-rivieren/. Op woensdagavond 1 september wordt er voor de contactpersonen een online informatiebijeenkomst georganiseerd. In elke gemeente is er plek voor vijf verenigingen. Bij meer dan vijf aanmeldingen vindt er een selectie plaats.
Deze opruimacties zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen.
De opruimacties langs de IJssel en Vecht worden mogelijk gemaakt door provincie Overijssel en zijn een samenwerking met Platform Schone IJssel 2.0.

Muziekvereniging Nooit Gedacht tijdens opruimactie langs de IJssel in Olst-Wijhe

Lees ook

Webinar over opvoeden in twee huizen

RAALTE – Dinsdag 26 oktober om 20.30 houdt het Centrum voor Jeugd en Gezin een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.