Uitgesproken Lauk: Staand plassen

Misschien snapt u het nog maar ik niet meer. Het huidige coronabeleid, of wat daar voor door moet gaan, is onbegrijpelijk, onnavolgbaar en onmogelijk. De beste verklaring die ik kan bedenken; het coronabeleid is stiekem afgeschaft maar er zijn nog wat regeltjes vergeten.
Natuurlijk waren er afgelopen anderhalf jaar genoeg momenten dat ik twijfels had. Die mondkapje bijvoorbeeld. Eerst hadden die geen zin, toen werd het dragen verplicht. Ook de sluiting van sportscholen leek me niet slim, terwijl die registratie van elke cafébezoeker in de praktijk een wassen neus was. Dat gold voor meer regels maar nu is het echt een complete chaos.
Stampvolle stadionvakken met juichende voetbalsupporters mogen, net als de Grand Prix in Zandvoort met camping, maar onze eigen Sallandse feesten mochten niet. Behalve in uitgeklede versies zoals in Lemelerveld en Luttenberg. Dauwpop in Hellendoorn mocht ook niet. Tot grote en terechte woede van organisator Rob Telgenkamp. Op de dag dat een pissige Rob dat moest besluiten, zette Paul Wittenhorst als baas van stroomleverancier The Power Shop een filmpje van een Belgisch festival op Facebook. Feestende menigte, muziek, biertjes, niks aan de hand daar. Paul moest twee weken eerder als voorzitter Stöppelhaene 2021 cancelen.
Ik merkte het zelf ook. Anderhalve week geleden had ik een zonnige StöppelCabana bij de Leeren Lampe. Uitbater Timo lijkt trouwens die historische en vastgeroeste naam te willen veranderen maar ik vrees dat hij dan een lange adem nodig heeft, maar dat terzijde. Het was erg genoeglijk, dit zomercarnaval. Heel wat beter dan in sneeuw of kou naar de optocht kijken met een biertje met ijslaagje.
Alleen, als je nu met deze en gene stond te praten, dan kwamen er bewakers naar je toe (met de V van Vort op de borst) om te zeggen dat je moest gaan zitten. Dat deden ze vriendelijk en dus ga je dan schouder aan schouder op een bankje zitten. Dat is namelijk veilig en volgens de regels.
Natuurlijk heeft dat te maken met ‘geplaceerde evenementen’, dus met vaste zitplaatsen. Supporters in stadions mogen want dat zijn geplaceerde evenementen. Net als Zandvoort. Dauwpop en festivals niet dus. Wie bedenkt zoiets vraag ik me af. Dan moet je als politicus of ambtenaar in een heel andere, bijzondere wereld leven.
Gemeenten moeten beter controleren zegt een minister van een demissionair kabinet, waarvan de houdbaarheidsdatum al lang verstreken is. Die gemeenten kijken wel uit; doe zelf maar! Bij CopaCabana lukte dat, gemoedelijke Sallanders onder elkaar. Zittend is een biertje net zo lekker als staand. En dat Stef Ekkel ’s avonds niet mocht optreden vond ik persoonlijk eerder een pluspunt dan een beperking.
Maar controleer eens in een vak met een paar duizend enthousiaste voetbalsupporters…. Voor dat je het weet hang je in een lichtmast. Gelukkig heb ik komende zaterdagmiddag een geplaceerd evenement bij Grand Café Neuf in Raalte. Bij deze beloof ik dat alle leden van mijn vriendenclub SOS blijven zitten. Zou staand plassen eigenlijk mogen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.