Uitgesproken Lauk: Kampioen prikken

Raalte is voorlopig kampioen prikken. Uit een kaartje met tegen corona gevaccineerden, scoort deze gemeente met een percentage van tussen de 90 en 94 procent van de inwoners die minstens 1 prik heeft gehad. Ook Olst-Wijhe en Dalfsen scoren hoog, net als enkele Achterhoekse gemeenten, maar allemaal moeten ze Raalte boven zich dulden. Binnenkort zal er wel een juichend gemeentelijk persbericht komen; ‘Raalte maakt korte metten met Covid19!’.
Heel erg verrast was ik niet. Er waren weinig (eigenlijk geen) protesten, demonstraties en acties van anti-vaxxers in Salland afgelopen maanden bij de GGD-prikbus op de Domineeskamp. Die prikbus zorgde, afgezien van de woensdagse markt, tenminste nog voor wat reuring en drukte in een jaar dat we op deze plek opnieuw geen Ribs en Blues en Stöppelhaene vieren.
Het is wel interessant om verklaringen voor dat hoge prikpercentage te zoeken. Een Achterhoekse medicus had een mooie; in streken als de Achterhoek en Salland is de saamhorigheid groot. Het noaberschap zeg maar. Je laat je dus niet alleen vaccineren voor jezelf maar ook voor al die mensen om je heen in de eigen dorpsgemeenschap. Ik vind het een mooie verklaring. Al vermoed ik dat gewoon weer eens een mooi dorpsfeestje willen vieren ook een belangrijke rol speelt.
Misschien speelt verder het geloof een rol, zeker als je kijkt naar de lage opkomst in orthodox-protestantse plaatsen als Urk, Staphorst en Barneveld. Katholieken zouden van nature volgzamer zijn en meer luisteren naar ‘boven ons gestelden’ als burgemeester, baron en pastoor. Ik geloof daar niet zo in. Vroeger was dat zeker zo, maar anno 2021 is dat verleden tijd.
Kijk maar naar het zondagse kerkbezoek. Dorpskerken zouden echt niet sluiten als het er elke zondagmorgen stampvol zit. Ik weet zeker dat er meer mensen (thuis en in de zaal) woensdagavond 24 november kijken naar ’60 minuten met: Pastoor Verweij’ in het Hoftheater in Raalte dan dat er mensen op zondag naar de mis in Heeten komen.
Saamhorigheid, gemeenschapszin en zin in een feestje, dat zijn volgens mij de drie belangrijkste redenen dat er hier zoveel animo is voor een prik. Felle discussies tussen voor- en tegenstanders zijn er ook weinig meer. Eigenlijk accepteert en respecteert iedereen dat het een eigen keuze is.
Met zo’n hoge vaccinatiegraad is dat natuurlijk makkelijk. Ik ben geen medicus of deskundige (daarvan zijn er tegenwoordig miljoenen op de social media) maar met dit soort hoge percentages kom je aardíg in de buurt van groepsimmuniteit. Er is ook weinig discussie over toegang bij feesten en festivals die nu nog beperkt toegestaan zijn. Als iedereen de kans heeft gehad om een prik te halen en de rest een actueel testbewijs kan laten zien, dan is dat goed.
De groeiende tweedeling die je in West-Nederland – en veel andere landen – tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, inclusief de felle protesten, speelt in Salland amper.
Waarschijnlijk zijn nuchterheid en praktische inslag echte kenmerken van onze plattelandsstreek. Ik hoop dat het terug te vinden is op de nieuwe Sallandse vlag. Zo’n 100 inzendingen zijn er bij Doorpakken Salland en Salland Marketing binnengekomen voor de door hen uitgeschreven ontwerpwedstrijd. Eerst vond ik dat een gestileerde tent als symbool van de Sallandse feesten niet mocht ontbreken op die vlag. Misschien moeten we dat aanvullen met gekruiste injectiespuiten; ’Salland beats Covid19’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.