TenneT wil volgend jaar beginnen met hoogspanningsstation

Start van verkabeling Raalte-Zuid in 2023

RAALTE – Het ondergronds brengen van de 110 kv hoogspanningsleiding in Raalte-Zuid (en het verwijderen van de huidige masten en kabels) staat gepland voor de jaren 2023-2024. Volgend jaar begint al de vernieuwing van het huidige hoogspanningsstation aan de Westdorplaan, zo is de planning van netwerkbeheerder TenneT. In september worden samen met de gemeente Raalte informatiebijeenkomsten gehouden.

In Raalte-dorp en vooral in de wijken Langkamp en Vloedkampen ging dit voorjaar de aandacht vooral uit naar het besluit van de Raalter gemeenteraad over een forse bijdrage in de kosten van het ondergronds brengen van de hoogspanningsleiding (verkabelen). Eerder was ook de provincie Overijssel akkoord gegaan met een eenmalige bijdrage.
Raalte en Overijssel nemen nu elk ongeveer 10 procent van de totale kosten voor hun rekening; respectievelijk 550.000 en 591.000 euro (al kan dit laatste bedrag nog wat afwijken). De overige 80 procent van de totale verkabelingskosten, naar schatting tussen de 5 en 6 miljoen, worden door het rijk betaald.

Groen licht

Op 23 juni ondertekenden wethouder Wout Wagenmans en gedeputeerde Tijs de Bree de officiële bestuursovereenkomst namens gemeente en provincie. Wagenmans was blij: “Het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen is al langere tijd een wens van de omwonenden. De werkgroep Kabelvrij Raalte heeft zich jaren voor dit doel ingezet. Er is nu officieel groen licht, mede dankzij de bijdrage van de provincie. Dat betekent dat er gestart kan worden met de voorbereiding van de daadwerkelijke uitvoering.” In totaal gaat het om een lengte van ongeveer 1,5 kilometer hoogspanningsleiding, verdeeld over twee delen met het hoogspanningsstation aan de Westdorplaan als onderbreking. Het ‘Platform Kabelvrij Raalte’, sinds 2015 actief, heeft vanaf het begin voor het ondergronds brengen van de leiding gekozen ondanks de hoge kosten. Het platform met daarin buurtbewoners wist met een sterke en deskundige lobby zowel provincie als gemeente te overtuigen dat de huidige situatie zeer ongewenst is.

Overbelasting

Inmiddels zijn de voorbereidingen verder gegaan en heeft TenneT (beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland en grote delen van Duitsland) een tijdsplanning gepubliceerd. Het verkabelen in Raalte-Zuid is namelijk onderdeel van een veel groter project. Door veranderingen in het landelijke 380 kV-net en het regionale 110kV-net krijgen komende jaren ook in Overijssel hoogspanningsverbindingen en hoogspanningsstation te maken met overbelastingen. Volgens TenneT kan dat een risico voor de leveringszekerheid van stroom en de kwaliteit van het netwerk worden. Daarom wordt tussen Zwolle-Raalte en tussen Raalte-Nijverdal de bestaande 110 kv-verbinding verzwaard. De hoogspanningsverbindingen worden voorzien van nieuwe lijnen (geleiders). Ook worden masten en fundaties vervangen. Dat gebeurt vanaf 2023 stapsgewijs. Het is de bedoeling dat het werk aan de verkabeling in Raalte-Zuid daarbij gecombineerd wordt met de werkzaamheden aan de bovengrondse hoogspanningsverbinding.

Verder is het huidige hoogspanningsstation aan de Westdorplaan volgens TenneT verouderd. In de toekomst voldoet dat niet meer aan de eisen voor een betrouwbare energievoorziening. TenneT gaat daarom dit hoogspanningsstation moderniseren. Dat gebeurt op een nieuwe manier. De benodigde onderdelen worden namelijk in de fabriek gemaakt en getest. Daarna hoeven ze in Raalte alleen nog maar te worden aangesloten.
De gemeente Raalte is inmiddels gestart met de plannen waarbij de na de verkabeling vrijkomende groenzone gecombineerd wordt met waterberging. De precieze invulling wordt samen met de bewoners bepaald. De werkgroep Kabelvrij Raalte heeft aangegeven graag te willen meedenken.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Over enkele jaren is dit beeld veranderd; woningen in Raalte-Zuid bij de huidige hoogspanningsleiding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.