Speciale Facebookgroep over ‘Raalte 900 jaar’

‘Raaltenaren moeten zich bewust worden van naderend bijzonder jubileum’

RAALTE – Al bijna 100 leden heeft de amper een week oude Facebookgroep ‘Raalte 900 jaar’, gericht op het snel naderende 2023. Bedenker en beheerder Geert Hannink: “Het is een aanzet voor een mooie viering van 900 jaar Raalte. Als je daar wat mee wil, dan moet je nu echt aan de slag. Eind deze maand gaan we praten met wethouder Jacques van Loevezijn. We hopen dat de gemeente Raalte het voortouw zal nemen.”

(door Lauk Bouhuijzen)

Voor Hannink, sinds jaar en dag voorzitter van de Historische Vereniging Raalte en omstreken, is het jubileum in 2023 een echte mijlpaal voor Raalte die niet zomaar voorbij mag gaan. “Neem Utrecht dat volgend jaar het 900-jarig bestaan viert. Daar is een geweldig programma opgesteld. Dan moeten wij in Raalte toch iets kunnen bedenken om het te vieren?”
De oudste schriftelijke vermelding van Raalte dateert van 1 augustus 1123 waarbij in een akte sprake is van ‘de kerk van Raalte’. Oftewel ‘Raelt’ zoals het destijds geschreven werd. Die toen genoemde kerk is vrijwel zeker een houten voorloper van de huidige Plaskerk op ongeveer dezelfde locatie, daarvan is Hannink overtuigd. “De Plaskerk, waarvan de toren later aangebouwd is, is jonger dan die 900 jaar. Het is ook heel waarschijnlijk dat de in 1123 genoemde houten kerk daar al eerder stond maar dat valt niet te bewijzen.”
De bekende Raalter amateurarcheoloog Bert Terlouw heeft op de nieuwe Facebookpagina daar al zijn visie op gegeven; ‘De eerste vroegmiddeleeuwse boerderijen die duidelijke voorgangers zijn van het huidige Raalte stammen uit de 6e en 7e eeuw, onder andere aan de Heesweg ter hoogte van Roelofs- de Jumbo. In de 8e en 9e eeuw zie je eigenlijk de buurschappen rond Raalte meer en meer ontstaan. Volgens prof Spek (Rijksuniversiteit Groningen) dateert de eerste houten kerk van Raalte zeer waarschijnlijk uit het midden van de 9e eeuw.’

Mijlpaal

Hannink: “In Heeten zijn opgravingen gedaan die aantonen dat er al in de Romeinse tijd sprake was van bewoning. Dat zal in Raalte niet anders zijn geweest. We gaan uit van die akte gedateerd op 1 augustus 1123 waarin die kerk en de naam Raalte worden genoemd, dat is de eerste schriftelijke vermelding.”
Achter de schermen wordt al flink gesproken over het niet zomaar voorbij laten gaan van die mijlpaal van 900 jaar. “Want het moet nu eigenlijk gaan leven. Ga je er volgend jaar pas mee aan de slag, dan is het eigenlijk te laat. Als historische vereniging hebben we al met serviceclubs als Rotary, Lions en Ronde Tafel gesproken. Eind deze maand volgt dus het gesprek met de wethouder. We hopen dat die het initiatief neemt waarbij wij als historische vereniging best een rol willen spelen. Maar hopelijk ook met veel andere verenigingen, organisaties en inwoners. Het mag best een feest voor de hele gemeente Raalte worden wat ons betreft.”
Maar kerkdorpen zoals Heino zullen die 900 jaar toch vooral als een zaak van Raalte-dorp zien? “Ook daar kunnen ze over een aantal jaren een mooi jubileum vieren. Neem ook Mettingen, de voormalige jumelagegemeente van Raalte. Daar werd in 1988 het 900-jarig bestaan heel uitgebreid gevierd. Heel veel Raaltenaren zijn daar toen geweest, compleet met een praalwagen van Stoppelhaene.”

Facebook

Hoe een eventuele 900-jarige viering er in 2023 in Raalte uit gaat zien, daarover kan Hannink nu nog weinig zeggen. “We denken als historische vereniging bijvoorbeeld aan aandacht in het onderwijs en dat soort zaken. Wat mij persoonlijk betreft hoeft het geen enorm festival of zo te worden. Het gaat er ons nu vooral om dat de Raaltenaren zich bewust gaan worden van die 900 jaar in 2023. We hopen op veel reacties op die speciale Facebookpagina. Het is een groep waarbij iedereen oude foto’s, filmpjes, kaartjes, plattegronden, herinneringen aan het oude Raalte en noem maar op zelf kan toevoegen.”
Hannink zelf heeft de pagina opgezet nadat hij een maandje geblokkeerd was door Facebook, na de plaatsing van een oude foto van de intocht van de Sint in Raalte in 1967. De Zwarte Pieten daarop mochten niet van Facebook.
Dictatoriaal en geschiedvervalsing, zo moppert hij. “Zonder dat je de kans op een weerwoord van Facebook krijgt. Je kunt wel een verzoek indienen tegen zo’n schorsing maar dat wordt dan zonder meer afgewezen. En je kunt niet bellen, mailen of met ze in contact komen. Er zijn duizenden foto’s en films van intochten van de Sint in Raalte die niet meer op Facebook mogen. Ik blijf persoonlijk Zwarte Piet ook altijd in ere houden. Gelukkig zul je die bij 900 jaar Raalter geschiedenis niet zo vaak tegen komen…”zo zegt hij droog.

In 2023 is het 900 jaar geleden dat de naam Raalte (of Raelt) voor het eerst in een akte werd genoemd. Het ging toen om een verwijzing naar een houten voorloper van de huidige Plaskerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.