Raalter chroniqueur en auteur Herman Hannink overleden

RAALTE – Op 88-jarige leeftijd is zondag 22 augustus de Raalter schrijver, chroniqueur en oud-makelaar Herman Hannink overleden. Hannink schreef (alleen of met anderen) onder meer boeken als ‘Verhalen van Raalte’, ‘Raalte, een verhaal apart’, ‘Raalte rond de Plaskerk’, ‘Salland en de Sallanders’ en ‘Mens en land in het hart van Salland’. Tientallen jaren schreef hij destijds ook over de geschiedenis van dorp, streek en vooral de mensen in zijn populaire rubriek ‘Te hooi en te gras’ in de Raalter Koerier.

Markante figuren in de geschiedenis van Raalte de aandacht geven die ze verdienen, zo omschreef de aan de Grotestraat geboren en getogen Herman Hannink in een interview in 2010 in deze krant de opzet van het toen verschenen boek ‘Verhalen van Raalte’. Het zijn mensen uit een andere tijd, zo vertelde hij destijds; “De ruimte die mensen als de rustige Bernhard Aa, de veel ongeduriger Willem Albers maar ook straatveger Kaltie, beurtschipper Jansen de Bonke en Joop de Tippelaar vroeger hadden, die is er nu niet meer.‟
De boeken van Hannink gingen niet alleen over markante dorpsfiguren, zijn interesse was veel breder en ging van de Palthetoren in Haarle tot Pearl Perlmutter in Heeten (‘Waar Godfried Bomans ooit een boerderij zocht, maar die had ik als makelaar helaas niet in de aanbieding’), van restaurant de Bagatelle (‘geen tolhuis maar gebouwd door de baron van Schoonheten’) en de kerk van Mariënheem (‘de mooiste van alle Raalter kerkdorpen’’) tot de streektaal en de vraag waarom er in Salland geen duidelijke eigen identiteit is zoals bijvoorbeeld in Twente of de Achterhoek.
In het dagelijks leven werkte hij als makelaar. Eerst vanuit de Nieuwstraat en later vanuit het voormalige pand van Geertman in de Herenstraat. Enkele jaren geleden in 2016 overleed onverwachts zijn opvolger en zoon Paul Hannink. Het makelaarskantoor werd daarna overgenomen door Martijn Holterman. Hannink verloor ook een dochter en zijn echtgenote Ria.
Zijn vroegere werk als makelaar was wel de basis van zijn historische interesse. In februari 1993 vertelde Hannink aan het Weekblad voor Salland dat zijn verzamelen begonnen is door zijn werk als makelaar: “Ik kwam veel bij mensen over de vloer die hun huis, winkel of boerderij wilden verkopen. Daarbij kwamen verhalen boven water en we bekeken documenten en foto’s”.

Rode draad

Rode draad in zijn verhalen en boeken waren meestal de vele verdwenen gebouwen en mensen in Raalte en omstreken. De oud-makelaar was ook zeker niet blij met het huidige Raalter centrum, hoewel hij zelf destijds gemeenteraadslid was. “De gemeente Raalte heeft zich teveel laten leiden door projectontwikkelaars. Ik heb me zelf als raadslid helaas destijds laten overhalen om te kiezen voor uitbreiding naar Noord in plaats van naar West. Nu heb je een soort satellietdorp. Dat neem ik me zelf nog steeds kwalijk. Overigens was ik niet echt geschikt voor de politiek. Die periode was ook zakelijk gezien slecht want als makelaarskantoor Hannink konden we uiteraard geen zaken doen met de gemeente.’’
Zelf wist Hannink niet of zijn boeken, publicaties en verhalen veel invloed hebben gehad op het historisch besef van de Raaltenaren. “Dat vind ik moeilijk meetbaar. Er is zeker veel interesse, dat blijkt uit de volgens mij erg grote aantallen verkochte boeken, maar dat is wat anders dan invloed. Het verleden van Raalte is echt voltooid verleden tijd. “

Raalter schutterij

Hij was verder oprichter van het Cultuur Historisch Genootschap en stond aan de wieg van de Raalter schutterij. Die werd medio 1967 opgericht samen met Harrie Woolderink. De vereniging had de schietbanen bij café Daggert aan de Brugstraat. Carnavalsvereniging de Stoppelkaters waardeerde zijn inzet voor Raalte met de onderscheiding ‘De Zeldzame Kater’.

De uitvaartviering is zaterdag 28 augustus om 12.00 uur (Kruisverheffing) en voorafgaand is er de gelegenheid tot condoleren in de kerk van 11.00 uur tot 11.45 uur.

Foto: De op 88-jarige leeftijd overleden Herman Hannink in 2010 bij de presentatie van het boek ‘Verhalen van Raalte’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.