Raaltenaar Kees Huls al zes keer geblokkeerd op Facebook

‘Ik noemde de flessentrekker typisch iets voor gierige Nederlanders’

RAALTE – Echte vrienden zijn het niet meer; Kees Huls (en zijn alter ego Sil Bakker, een verwijzing naar zijn vroegere werk in de bakkerswereld) en Facebook; het afgelopen half jaar werd de 72-jarige Raaltenaar al zes keer voor korte of langere tijd geblokkeerd. Dat gebeurde onder meer na een opmerking bij een plaatje van een oude flessentrekker, vroeger (en soms nu ook nog) veel gebruikt om de laatste restjes uit vla- en yoghurtflessen te halen.

Zijn reactie ‘Toen ik in België woonde vonden vrienden dat typisch iets voor gierige Nederlanders. Net als de kaasschaaf en de koektrommel.’ Dat was dus ‘in strijd met de richtlijnen inzake haatdragend taalgebruik’, zo liet Facebook weten en Huls mocht een dag niets meer plaatsen op zijn account. “Het lijkt inmiddels wel of ze mij speciaal in de gaten houden. En elke keer wordt de tijd dat ik niets mag plaatsen langer. De laatste keer was het al een maand”, zo reageert Huls droog op zijn aanvaringen met Facebook. Zo’n tien jaar heeft hij al een account. “Net als de meeste mensen in eerste instantie omdat ik nieuwsgierig was naar oude vrienden en wat die tegenwoordig doen. Heel actief was ik de eerste jaren niet. Pas toen Trump president van de VS werd veranderde dat. Toen kwamen zowel mijn missionarisgevoelens als mijn bemoeizuchtige aard bovendrijven zeg maar. Dan ga je rondkijken en kom je op allerlei sites terecht. En zie je de meest verschrikkelijke reacties. Soms is het net een open riool.”
In december vorig jaar ‘waarschuwde’ hij in een reactie Trump. ‘Osama bin Laden was supposed te be a very dangerous man and therefore executed. The Orange Gorilla is even a bigger thread to the US and the world, so Nay Seals, stay alert…’ Oftewel, Trump mag wel uitkijken dat hem niet hetzelfde lot wacht als Bin Laden. Hard, heel hard misschien, zeker voor Trumpaanhangers, maar Facebook was ‘not amused’; de Raaltenaar mocht prompt een dag niets plaatsen op zijn account.
Hetzelfde gebeurde toen hij een andere Facebookgebruiker rondweg ‘rioolrat’ noemde. Niet heel aardig, maar dergelijke beledigingen (of veel erger) zijn dagelijks op de sociale media in grote aantallen terug te vinden. Ook nu weer werd de Raaltenaar tijdelijk geblokkeerd. Daarna kwam de ludieke reactie op de foto van de aloude flessentrekker en opnieuw werd hij in de ban gedaan. En weer toen hij kritisch reageerde op een reactie op een coronabericht in RTL Nieuws; ‘Volgens mij is de corona zo ver onder controle dat u weer afspraken kunt maken bij psychiatrie hoor’.

Zwart blokje

Heel erg gebukt onder de sancties gaat Huls trouwens niet. Zijn eigen foto op zijn account heeft hij als ludiek protest wel voorzien van een zwart blokje voor de ogen, bekend van afbeeldingen van gezochte criminelen. “Weet je, ik scheld of bedreig nooit iemand. Wat je meer dan genoeg tegenkomt op de sociale media. Als je reacties op sommige berichten leest, het is soms verschrikkelijk. Ik maakte een keer bezwaar tegen iemand die Amsterdammers grote neuzen noemde, want dan weet je wat zo iemand bedoelt. Mijn bezwaar werd prompt afgewezen door Facebook.”
“Hoe ze dat allemaal monitoren, ik heb geen idee. Er moeten toch duizenden mensen bij Facebook zijn die zich daar mee bezighouden. Die zullen wel op bepaalde steekwoorden zoeken. Eigenlijk snap ik hun beleid niet. Ik word geblokkeerd om kleinigheden, teken dan bezwaar aan maar zonder in te gaan op de inhoud wordt het elke keer afgewezen. Bezwaar maken is dus eigenlijk zinloos.”

Capitool

Hoe ziet hij eigenlijk de toekomst van social media zoals Facebook? Huls moet er even over nadenken. “Ik zal er wel op blijven zitten, vermoed ik, maar dan vooral voor het contact houden met mijn vriendenkring en dergelijke. Want door die censuur van Facebook, zo noem ik dat gewoon, wordt het een raar verhaal. Kijk, als ik een opinie of reactie naar de krant stuur, dan weet je dat de redactie de vrijheid heeft om die wel of niet te plaatsen. Dat zie ik niet als censuur want de redactie denkt daar in ieder geval over na. Terwijl op Facebook dus iedereen er elke dag ongestraft alles maar op kiepert, ook de meest verschrikkelijke dingen. Die bestorming van het Capitool in Washington werd echt veroorzaakt door dat soort oproepen op social media.”
Bovendien kan hij zijn ‘missionarisdrift’ botvieren op enkele Sallandse opiniesites waarvan hij als een soort onbezoldigd hoofdredacteur is. Over Sallandse zaken als de aanpak van de N35 tot de achterstelling van Overijssel als het om investeringen van Den Haag in de infrastructuur hier gaat. “Maar ook over de omwenteling naar nieuwe energie. Dat moet echt gebeuren, daar ben ik van overtuigd, maar ik twijfel wel over de manier waarop dat nu gebeurt. Met dat soort onderwerpen bezig zijn, geeft me juist nieuwe energie. Dat kun je van Facebook niet zeggen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.