Overbieden op een huis

(Ingezonden mededeling)

De woningmarkt van nu is heel anders dan een paar jaar geleden. In de eerste plaats is het aanbod van woningen uitzonderlijk laag. En daarnaast worden de huizenprijzen alsmaar hoger en is overbieden bij het kopen van een woning voortaan meer regel dan uitzondering. Maar wat is nou een slimme strategie als je zelf een bod wilt doen op een huis? Hoeveel moet je overbieden om kans te maken op het kopen van je droomwoning? Hier vind je meer informatie rondom het overbieden op een huis.

Hoeveel moet je overbieden?

Elk huis, elke wijk en elke woonomgeving is anders, ook in Salland. Het is dus lastig om aan te geven hoeveel je precies op een huis dat je op het oog hebt zou moeten overbieden. Het CBS heeft onlangs berekend dat de verkoopprijs op dit moment bij één op de 20 woningen gemiddeld 10% boven de vraagprijs ligt. Maar nogmaals: hoeveel je uiteindelijk precies moet overbieden om een woning te bemachtigen zal echt van situatie tot situatie verschillen.

Je hebt eigen geld nodig

Je kunt wel willen overbieden, maar je moet ook kúnnen overbieden. En daarmee bedoelen we dan dat je genoeg financiële middelen achter de hand hebt om hoog boven de vraagprijs te gaan zitten. Een bank financiert tegenwoordig namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde van een woning. Alles wat je meer biedt dan die 100% moet je uit eigen zak betalen. Voor veel mensen zorgt dat al meteen voor een grote beperking in overbiedmogelijkheden. Het geld is er nu eenmaal niet. Ook is het van belang om te weten of het 100% leenbedrag wel past binnen jouw maximale hypotheek. Anders heb je nog meer eigen geld nodig om het huis te kunnen kopen.

Schakel een aankoopmakelaar in

We weten het: een aankoopmakelaar is best duur. Voor je gevoel vraagt hij doorgaans best veel voor eigenlijk maar een paar uurtjes werk. Toch kan het heel verstandig zijn om bij het kopen van een huis een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij heeft sowieso beter zicht op de huizenmarkt en weet beter wat er op vergelijkbare huizen in het verleden geboden is. Hij kan dus een veel betere inschatting maken van de te hanteren biedprijs. Ook krijgt hij vaak net iets eerder dan anderen te horen over dat er ergens een woning te koop komt dankzij het informele contact met andere makelaars. Zo kan je je concurrentie net een stapje voor zijn.

Kortom: bieden op een huis in deze tijden is een lastige aangelegenheid. Maar door je vooraf goed voor te bereiden en bijvoorbeeld een aankoopmakelaar in de arm te nemen, kun je je kansen bij het overbieden op woningen wel degelijk vergroten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.