Oogstgaveproject: ván vluchtelingen vóór vluchtelingen!

‘Als iemand honger heeft moet je hem geen vis geven maar hem leren om te vissen’

RAALTE – Net als vele andere vaste onderdelen van Stöppelhaene gaat ook dit coronajaar het bekende jaarlijkse Oogstgaveproject niet door.

Normaal gesproken wordt er jaarlijks een collecte/inzameling gehouden om een door de WOR ( Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Raalte) uitgekozen project te ondersteunen. Vorig jaar werd dit de Raalter Stichting D.H.F. dat staat voor Displaced Himalayan Forum. Deze stichting werd in 2017 opgericht door vluchtelingen uit Nepal/Bhutan, die nu in Raalte wonen. Hun doel is om de circa 6000 mensen die nu nog in de vluchtelingenkampen in Nepal verblijven, te ondersteunen bij het opzetten van veeteelt en agrarische projecten, om zodoende in hun levensonderhoud te voorzien.

Duurzame hulp

Vanaf 1992 werden in deze kampen 125.000 vluchtelingen gehuisvest, maar door bemiddeling van de UNHCR konden velen een nieuw thuis vinden in landen over de hele wereld. Deze overgebleven 6000 mensen konden om diverse redenen niet weg uit de twee kampen. Maar omdat de taak van de UNHCR er op zit (lees: de UNHCR trekt ook haar (financiële) handen af van deze kampen) moeten deze 6000 mensen zelf in hun levensonderhoud voorzien. De Raalter vluchtelingen willen graag een duurzame vorm van hulp bieden. Dus niet zomaar geld overmaken, maar helpen bij het opstarten van projecten zoals geiten houden, samen akkers bewerken, visserij projecten, de handel verkopen op de locale markten, winkeltjes opzetten enz. Alles volgens het principe “als iemand honger heeft moet je hem geen vis geven maar leren om te vissen”. Middels de goede contacten met organisaties in de kampen lukt dit ook en kan men bekijken welke projecten kansrijk zijn. Ook wordt zo de vinger aan de pols gehouden, is er controle op de vooruitgang van de projecten en wordt er omscholing verzorgd. De Stichting D.H.F. is dus echt ván vluchtelingen vóór vluchtelingen!

Ááns Umme

Alleen: het ontbreekt aan financiële middelen! In 2020 zou de opbrengst van de Oogstgavecollecte bestemd zijn voor deze projecten in Nepal. Maar helaas: corona. In 2021 zou de opbrengst alsnog voor de stichting D.H.F. zijn, maar helaas: wéér corona! De stichting blijft hopen op een normale Stöppelhaene in 2022, met dan ook een normale collecte voor het Oogstgaveproject, nog steeds voor de stichting D.H. F.
Tijdens de Stöppelhaene is er dit jaar een OPTOCHT ÁÁNS UMME. Zo wordt er ook in de Plaskerk een presentatie gehouden van de Oogstgaveprojecten van de afgelopen jaren. Ook de stichting D.H.F. is daar aanwezig om het Nepalese project voor het eerstvolgende Stöppelhaene jaar toe te lichten middels foto’s, filmpjes en verhalen. De Plaskerk is hiervoor geopend op woensdag 25 augustus van 10.00 tot 12.00 uur donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus steeds van 13.00 tot 17.00 uur.
Voor meer informatie kunt u mailen naar as.subba63@gmail.com of naar peter.tielbeek@hotmail.com. Zie ook

staging2.stichtingdhf.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.