Natuurmomenten: Onder de pomp

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag moest een hagedisje bevrijd worden uit een benarde situatie.

Zo, vanmiddag gaan we de educatieve zwengelpomp maar weer eens klaar maken voor gebruik. Het heeft sinds de uitbraak van de Coronapandemie opgeborgen gezeten onderin de zitbank van de trektelpost. De hevel mocht, vond ik, geen bron van infectie worden voor bezoekers van het Boetelerveld.
Bij de ingang komen vier toeristen informeren of het park open is. Jawel hoor, trek je niets aan van de ijzeren hekken hoor. Je kan hier gewoon wandelen. Nee, er is geen fietspad. De vakantiegangers zijn zo te zien gekleed voor een avondje stappen, maar niet hier. Wijselijk keren ze de fiets en vertrekken toch maar weer.
Kijk daar heb je de ecologen Bastiaan en Michiel voor een inspectieronde door het veld. Het wordt druk want daar komt ook Inez aangefietst voor haar vaste rondje vlinders tellen. Ze loopt met me mee naar de hut op ’de Kraal’ en wijst me op een kolonie bijenwolven. De bijenwolf is een graafwesp die niet in een nest woont maar solitair leeft. Ze houden er een bijzondere leefwijze op na, interessant genoeg om er later nog eens langs te wandelen en er verslag van te doen.
Maar nu eerst de waterpomp in elkaar zetten. De onderdelen leg ik alvast klaar en ook moet de leren manchet van de zuiger met wat vet weer soepel gemaakt worden. Zo, klaar, ik kan pompen. Maar ho, wacht eens! Wat zit er in het emmertje onder in de waterput? Nou ja! Het is een levendbarende hagedisje! Die is erin gevallen en kon door de steile gladde emmerwand niet naar boven kruipen. En dan was ook nog de gladde pvc wand van de put een onneembare hindernis geweest.
Het kleine bruinige beestje heeft het overleefd in het emmertje met een laagje regenwater en een beetje smurrie onderin en ook nog eens lekker in de schaduw. Voor de foto zet ik het emmertje wat schuin en dan grijpt het snelle en schuwe beestje haar kans. Behendig zoekt ze de rand op en dan laat ze zich handig vallen in het gras. Goed gedaan joh, en daar is ze al weg.
En met een paar slagen heb ik de pomp aan de praat en is het emmertje eronder al vol. Klaar voor de kinderen om lekker te kliederen met water en zand…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.