Natuurmomenten: Klei tussen de tenen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag, op de IJsseldijk kwam Sjaak meerdere enthousiaste vakantiegangers tegen.

Kijk daar, de prachtige IJssel is alweer aardig op zomerpeil. Het meeste regenwater is afgevoerd en kijk ‘s, haha hier boven me die drie opstijgende ganzen. Ze verwelkomen me en maken nog net geen ererondje om de oude toren van de vroegere Fortmonder Steenfabriek. Het lijkt wel of ik droom. Ze doen me denken aan die Franse straaljagers met een rood-wit-blauwe rookpuim suizend om de Eiffeltoren. En ja, dat ook allemaal nog eens met de klanken van Cliff Richard’s Summer Hollyday in mijn oortjes.
We’re all goin’ on a summer holiday
No more workin’ for a week or two
Het is vakantietijd en het wordt weer een mooi dagje. En dan al die toeristen op de dijk. Je hoeft ze maar aan te kijken en ze vragen honderduit. “Hoe hoog heeft het water hier gestaan? Tot boven aan de dijk?” Nou dat valt nog wel mee hoor. Het meeste is door de Rijn en de Waal afgevoerd. Kijk daar beneden, zie je dat maisveld daar? Dat staat gewoon in de uiterwaarden hoor en heeft de voeten nog hartstikke droog gehouden. En daar verderop, meer richting IJssel, daar heeft het water wel gestaan, maar is het maaiveld nu alweer plas-dras. Over een weekje is het daar ook weer kurkdroog hoor.
Nu, in deze plas-dras situatie, is het een smulparadijs voor alle soorten vogels. Voedsel in overvloed en kijk daar zelfs een aangespoelde rivierkreeft. Kijk eens zwanen, ganzen, meeuwen, blauwe en witte reigers, kieviten, wulpen, scholeksters, ooievaars en daar zelfs een drietal zeldzame zwarte ooievaars. Hoe mooi wil je het hebben.
En kijk, de IJsselflora is ook al even bijzonder en trekt naast de vakantieganger ook natuurliefhebbers uit binnen- en buitenland aan zoals hier in de Duursche Waarden. Maar beste mensen, kijk eens naar uw schoeisel. Ik wil u niet ontmoedigen, maar dit is het laarzenpad en geen blotevoetenpad. Reken maar vast op klei en prut tot diep tussen je tenen. Tja, dat is nou natuur hé…‘on a summer holiday’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.