Natuurmomenten: De nozem en de non

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag, op de IJsseldijk, kwam Sjaak bekenden tegen.

Ik ben nog lang niet klaar met de IJssel, er is nog een heel stuk te gaan. Het zijn de zwaluwen die me begroeten op de dijk. Tientallen en nog veel meer, het houdt niet op. De snelle en wendbare vogels hebben zich verzameld en vetten zich op langs de IJsseldijk waar het stikt van de insecten. En dan op een dag tussen nu en oktober trekken grote groepen via Frankrijk en Italië naar tropisch Afrika.
Ho, kijk eens daar beneden! Een bruine kiekendief is op rooftocht en duikt keer op keer in het poeltje. Dan is de rover uit het zicht. Er wordt gevochten op leven en dood achter de rietkraag, het water spat omhoog. Dan druipt het vrouwtje kiekendief af. Twee meerkoeten hebben weten te overleven en bekomen van de schrik.
Verderop zit een stelletje kraaien een raaf te jennen. Zij willen graag een stukje prooi, maar daar trapt deze grootste kraaiachtige niet in. Kijk, daar staat het betonnen karkas van de IJsselcentrale Harculo nog steeds met de poten in het water. Het schiet nog niet erg op met de luchtkastelen die men hier wil bouwen.
En wie zitten daar op het bankje te genieten van het mooie uitzicht op de IJssel en het Gelderse Wapenveld? Wijnand en Rita van de vroegere woondecoratiewinkel en nog een Raalter stel. Even een praatje maken. Ja hoor, dat klopt. We hebben inderdaad vroeger bij jullie in het bos jonge haviken mogen ringen. En, ja hoor, dat klopt ook. We hadden lang haar en ja Rita, we leken, haha, inderdaad net nozems. Die goede oude tijden. En na een beetje ouwehoeren over en weer zitten we zomaar met z’n allen het liedje van ‘de nozem en de non’ van Cornelis Vreeswijk te zingen. Nostalgie. Die goede oude tijd, wah mooi…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.