‘Na de teleurstelling begint het nu weer te kriebelen’

Luttenbergsfeest in afgeslankte vorm: drie terrassen geopend en een klein omlijstend programma

LUTTENBERG – Ruud Alferink, lid van het feestcomité van het Luttenbergsfeest, geeft het eerlijk toe. Toen hij 9 juli kreeg te horen dat de versoepelingen aangaande evenementen grotendeels werden teruggedraaid, heeft hij even hartgrondig gevloekt. Maar toch komt er een Luttenbergsfeest, alleen dan wel in flink afgeslankte vorm. Van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus zijn de horecaterrassen in het dorp (Café de Schoenmaker, Café Spoolder en Elckerlyc) geopend. Het feestcomité zorgt voor enkele activiteiten. En, zo zegt Ruud, na de eerste teleurstelling begint het nu ook wel weer te kriebelen. “Maar we gaan eerst nog wel even barbecueën met het feestcomité. Even met elkaar de sfeer er weer in brengen, zodat we weer full pull kunnen gaan. De puf was er even uit.”

Bij het Luttenbergsfeest zijn meerdere partijen betrokken. De drie horecapartijen in het dorp zorgen in normale tijden voor de tenten en het muzikale programma; het feestcomité organiseert alle andere activiteiten op de kerkweide. Namens de horeca is Marianne Spoolder aangeschoven. Het was een verwarrend jaar, zo vertelt ze: “Het was eigenlijk een beetje aanmodderen. Vorig jaar hebben we nog een keer bij elkaar gezeten en in april hebben we opnieuw vergaderd. Het was moeilijk. Wat mag je, wat kun je? Maar we hadden al veel rond.” Na de versoepelingen die eind juni werden aangekondigd, gingen ze ervoor: een ouderwets Luttenbergsfeest met tent. “Eigenlijk na de bijeenkomst met de gemeente. Petje af voor de steun die we hebben gekregen. In het gemeentehuis werd volop meegedacht. Ook nou nog. In de weken erna was het volle bak gas geven. De kaartverkoop, de toegang, het hele terrein zou in de hekken komen, de beveiliging en nog veel meer.” Wat wel lastig was, was het vinden van vrijwilligers voor achter de bar. Marianne: “Heel veel vaste vrijwilligers waren er vanuit gegaan dat het toch niet zou doorgaan en hadden een vakantie geboekt. Maar er waren er ook veel die, heel begrijpelijk, graag aan de andere kant van de bar wilden staan. De avond voor de laatste persconferentie zijn we nog enorm aan het bellen geweest en kregen we het nog zo’n beetje rond ook. Maar ja, toen kwam het nieuws dat de versoepelingen grotendeels werden teruggedraaid.”

Demotiverend

Gelukkig was er gezorgd voor coronaclausules in de contracten, waardoor het niet op een financiële strop uitdraaide. Het nieuws hakte er desondanks flink in. “Demotiverend, best wel…”, stelt Ruud. Nadat iedereen zich had hervonden, volgde al snel een nieuw overleg. De uitkomst: dan maar verder als een terrasfeest, net zoals vorig jaar. Alleen dan wel zonder activiteiten op de kerkweide. Want die brachten vorig jaar niet de voldoening die ze normaal wel geven. De enorme hitte zorgde ervoor dat velen een terras verkozen boven een toeschouwersplekje in de brandende zon en dat woog dus niet op tegen de enorme hoeveelheid werk. Ook komt er dit jaar geen kermis, want ook de exploitanten hadden vorig jaar flink te lijden onder de hitte. Ruud: “Het Luttenbergsfeest is normaal gesproken een samenspel tussen de tenten met het terras, de kermis en de activiteiten. Je versterkt elkaar. Maar dat viel dus weg.”

Spagaat

Ze vallen qua datums in een vreemde spagaat. Op vrijdag 13 augustus, het feest is dan al begonnen, staat een nieuwe persconferentie gepland, waarbij er mogelijk weer versoepelingen worden aangekondigd. Die dan misschien wel vanaf de dag erna van kracht zijn. Stiekem hopen ze, gezien de dalende besmettingscijfers, dat er al eerder goed nieuws komt, maar toch stelt Marianne dat er onderling is afgesproken geen DJ’s of bands te programmeren op zaterdag en zondag. “Wel muziek op de achtergrond, maar geen optredens. Ja, je kunt er op gokken, maar dan blijf je altijd met onzekerheid zitten. Nu weet je waar je aan toe bent en het is ook wel net zo duidelijk in de communicatie naar buiten.”

Scootmobiel

Het terrasfeest van vorig jaar was, ondanks alle beperkingen, op z’n eigen manier charmant. Het leverde voor zover bekend ook geen besmettingen op. Ruud denkt met veel plezier terug aan de openingsavond, de vrijdag, waarbij het feestcomité met een trekker met aanhanger langs alle buurtbarbecues trok. Met als speciale verrassing een optreden van feestzanger Marco ten Kate. “Dat was zo mooi. We hebben een echtpaar toegezongen; overal stonden mensen op de oprit, want het praatje ging natuurlijk al snel rond. Overal was het feest. Ik kan me nog herinneren dat iemand in een scootmobiel voor ging in de polonaise. Dat hoop ik dit jaar ook weer te zien, want dan gaan we op donderdag weer een rondje doen. Met opnieuw een verrassing.”
En ze hebben er vertrouwen in, dit jaar komt het ook wel weer goed, maar, zo stelt Marianne: “Dit mag nooit normaal worden. Het feest hoort op de kerkweide. Daar waar jong en oud elkaar kan ontmoeten en iedereen samen feest viert.”

Kader met raster: Programma

De terrassen zijn donderdag 12 augustus geopend van 16.00 tot 24.00 uur en op de daarna volgende dagen van 10.00 tot 24.00 uur. Donderdag vanaf 16.00 uur maakt het feestcomité weer een rondje langs alle adressen en buurten waar er wordt gebarbecued (wel opgave vooraf). Vrijdag om 14.00 uur volgt de officiële opening van het feest op alle terrassen. Zaterdag om 16.00 uur volgt een terrasquiz en zondag is er om 10.00 uur een mis in het amfitheater (waarna het terras van Elckerlyc geopend is voor de nazit). Tenslotte volgt om 15.00 uur een feestelijke bingo. Voor een bezoek aan de terrassen hoef je je vooraf niet op te geven. Wel geldt: vol is vol. Dit jaar worden er geen prijzen uitgereikt voor de mooiste straatversiering, maar de inwoners van het dorp worden wel opgeroepen om hun tuinen en/of straten te versieren.

staging2.facebook.com/Luttenbergsfeest
staging2.luttenbergsfeest.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.