‘Moeilijk besluit maar ook in oktober geen veertiende editie’

Sallandse Wandelvierdaagse 2021 van de baan

RAALTE – Een moeilijk besluit waarover maandenlang is gesproken door bestuur en vrijwilligers, maar de veertiende editie van de Sallandse Wandelvierdaagse (19 t/m 22 oktober) gaat net als in 2020 niet door. “Natuurlijk voelt dat als een beproeving. Iedereen bij de organisatie wil ontzettend graag iets moois neerzetten, maar er was teveel onzekerheid en de risico’s waren gewoon te groot,” zo legt voorzitter Jurgen Bruggeman uit.

Het negatieve besluit is dan ook zeker niet makkelijk genomen. “Eigenlijk waren we daar al maanden mee bezig. Elke keer stelden we het besluit over doorgaan weer een maandje uit. In februari beginnen we altijd met het uitzetten en vastleggen van de routes, waarbij we ook stukken over particulier terrein lopen. Is dat straks wel toegestaan en vinden de eigenaren het goed?” zo legt hij uit.
“Je krijgt te maken met zoveel dillema’s. Neem de gesprekken met de gemeente Raalte die zich gelukkig heel positief opstelde. De Sallandse Wandelvierdaagse blijkt dan zowel een open als een gesloten evenement te zijn. Voor de grote tent op de Domineeskamp kun je dan eventueel met toegangscontroles werken, maar hoe voorkom je opstoppingen met deelnemers bij de rustpunten? Elke wandelaar loopt toch in zijn of haar eigen tempo, dat hebben we niet in de hand, ook als je met verschillende tijdsloten zou gaan werken. Kun je van onze vrijwilligers verwachten dat ze die goede doorstroming regelen? Of moet je daar dan weer professionele krachten voor inhuren?”

Duidelijkheid

De gezondheid van zowel deelnemers als vrijwilligers heeft volgens Bruggeman steeds voorop gestaan. “Dit voorjaar hebben we de ruim 300 vrijwilligers al gevraagd of ze weer mee wilden doen. Toen zei een x-aantal dat ze twijfelden. Later deze zomer toen die coronacijfers opeens piekten werden dat er meer. Verder wilden leveranciers – en terecht – ook duidelijkheid maar dat konden we tot begin augustus gewoon niet geven. Je weet gewoon niet óf en welke versoepelingen er komende tijd komen. De coronacijfers dalen nu wel maar niet zo hard als gehoopt door die deltavariant. Ook dat speelde allemaal mee bij ons besluit om het nu af te gelasten. Heel belangrijk was voor ons dat je bij het maken van een keuze geen wig drijft tussen bestuursleden en vrijwilligers onderling. Dat heeft veel vergadertijd en overleg gekost maar nu kan iedereen zich vinden in dit besluit. Natuurlijk met veel spijt in het hart.”
Financieel lijdt de organisatie geen schade. Bruggeman blijft dan ook optimistisch over volgend jaar. “Natuurlijk is het afwachten hoe of wat er dan kan. Als organisatie zul je een evenement als dit een beetje opnieuw moeten uitvinden na twee jaar afgelastingen. Hoe gaat het dan met de vrijwilligers, hebben die ondertussen misschien andere keuzes gemaakt? En komen die 5 tot 6.000 deelnemers van 2019 weer opnieuw naar Salland? Dat wordt dus even afwachten in 2022.” Bruggeman is sinds vorig jaar augustus voorzitter en heeft nu dus al twee keer het evenement van de agenda zien verdwijnen. Hij moet er zelf om lachen. “Maar er komen echt weer betere tijden, daarvan ben ik overtuigd.”

Opsteker

Een mooie opsteker is er wel. De eerste en zeer populaire Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse 2020 (op eigen gelegenheid af te leggen) krijgt met een nieuwe wandelgids een mooie opvolger. De makers hebben in nauwe samenwerking met de organisatie van de Sallandse Wandelvierdaagse vier nieuwe wandelroutes in de vorm van een achtje vastgelegd. Deelnemers kunnen na tien kilometer wandelen een stempel krijgen (op een onbemande vaste plek), naar een terras gaan of doorlopen voor nog eens tien kilometers door Salland. Dat kan dus door jong en oud op eigen gelegenheid in een periode die de deelnemers zelf kiezen. De bijgeleverde pin kan verzilverd worden door per ‘achtje’ twee keer te stempelen. Een volle stempelkaart geeft het recht deze pin op te spelden.
De gids voor deze tweede alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse kost 14 euro (excl. 1,95 euro verzendkosten) en is sinds begin deze maand verkrijgbaar op de bekende Sallandse verkooppunten.
Meer info; staging2.sw4d.nl

Tekst: Lauk Bouhuijzen
Foto: Archief 2019

Ook in oktober (net als vorig jaar) geen feestelijke intocht op de vrijdagmiddag van de deelnemers van de Sallandse Wandelvierdaagse

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.