‘Markt voor biologisch varkensvlees is in balans’

Heinose bioboer niet ongerust over daling aantal biologische varkens

HEINO – De markt voor biologisch varkensvlees is in balans, de vraag is zelfs net iets groter dan het aanbod. Jeroen Neimeijer, biologisch varkenshouder in Heino en sinds 2015 voorzitter van de landelijke Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV) maakt zich dan ook niet ongerust over het vorig jaar gedaalde aantal biologische varkens in ons land.

Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de statistiek) waren er in 2020 ongeveer 102.000 biologisch gehouden varkens in Nederland. Dat was bijna 4 procent minder dan in 2019. Het aantal biologische varkenshouderijen groeide wel licht met 10 bedrijven naar in totaal 178 bedrijven. Samen zijn ze goed voor iets minder dan 1 procent van het totaal aantal varkens in Nederland.
In Salland ligt dat percentage trouwens hoger; rond de 3 procent. In 2020 werden op een biologisch bedrijf gemiddeld 550 varkens gehouden. Een jaar eerder lag de gemiddelde bedrijfsgrootte nog op 590 biologische varkens.

Getriggerd

Neimeijer heeft enkele mogelijke verklaringen voor de kleine daling vorig jaar. Zo stopte 1 lid van de VBV met zijn bedrijf. Drie andere leden deden mee aan de landelijke saneringsregeling voor de hele varkenshouderij. Deze regeling was minder populair dan de minister van landbouw van te voren had verwacht, maar toch daalde het totaal aantal varkensbedrijven in 2020 van ruim 4.000 naar 3.557.
De Heinoër wijst er ook op dat er negen varkensbedrijven met samen bijna 900 dieren bezig zijn met de omschakeling naar biologische productie. “Ik weet dat die in de pijplijn zitten. Misschien ook dat sommige zorgboerderijen met varkens niet meer de kosten voor het biologisch certificaat van Skal Biocontrole er voor over hebben, ook al blijven ze hun varkens biologisch houden.”
Toch past de daling over 2020 natuurlijk niet in de plannen van de EU die er naar streeft dat in 2030 zo’n kwart van de Europese landbouw, inclusief veehouderij, biologisch is. Neimeijer vindt dat een goed streven maar dat zal wat hem betreft vooral van de vraagkant, dus van de burger moeten komen.
“Want als op dit moment 25 procent van de varkenshouders biologisch zou zijn, dan zijn we allemaal binnen een jaar failliet. Het zal echt van de vraagkant moeten komen, van meer mensen dus die biologisch varkensvlees gaan kopen. Die burgers moeten door de overheid getriggerd worden om dat te doen. Ook supermarkten spelen daarbij een hele belangrijke rol. Als biologische boeren gaan we dan vanzelf mee met een stijgende vraag.”

Geen hype

Vanuit Bionext, de biologische belangenvereniging in de landbouw, is vorig jaar al het voorstel gekomen om de BTW op bioproducten te verlagen om zo de omzet flink te stimuleren. Neimeijer vindt dat een goed idee; “Want de maatschappelijke kosten bij biologische productie zijn ook lager dan bij gangbaar.”
Zelf verkoopt hij, samen met echtgenote Nieske, steeds meer biologisch varkensvlees onder de eigen naam ‘4 Jaargetijden’. Dat gebeurt op het eigen bedrijf aan de Bosweg in Heino maar het vlees ligt ook bij onder meer de Albert Heijn in het dorp en bij boerderijwinkels als De Knapenvelder en ‘Supermarkt in het Bos’ in Raalte en Fruitbedrijf van Vilsteren in Wijhe.
“Sinds corona vorig jaar is er een flinke groei geweest. Opeens zag je meer belangstelling voor gezond vlees en daarnaast ook meer mensen uit het dorp hier. Zeker in die begintijd kozen mensen liever voor een kleinschalige, veilige boerderijwinkel dan voor een drukke supermarkt. Die gegroeide belangstelling is gebleven, het was geen hype.”

Tekst: Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.