‘Kun je straks nog wel koeien houden in Nederland?’

Sallandse boer stelt emotionele vraag in persoonlijke vlog aan landbouwminister

OXE/RAALTE – Kun je straks in Nederland nog wel koeien houden als boer? Geertjan Kloosterboer, melkveehouder in het Deventer buurtschap Oxe en in 2017 Sallandse Boer bij Stöppelhaene, stelt die vraag in een persoonlijke vlog aan demissionair landbouwminister Carola Schouten.

(door Lauk Bouhuijzen)

Kloosterboer maakt zich grote zorgen over de nieuwe dierenwelzijnswet waaraan wordt gewerkt. Door een aangenomen amendement van de PvdD-fractie staat daarin dat veehouderijsystemen aangepast moeten worden aan het dier en niet meer andersom. Het natuurlijke gedrag van dieren moet daarbij voorop staan.
Het ministerie van LNV is nu bezig met een juridische analyse hoe de wet ingevuld moet worden. De Eerste Kamer nam de wet met de amendementen van de PvdD in mei als hamerstuk aan tot teleurstelling van onder meer landbouworganisatie LTO. Ook minister Schouten had dat amendement eerder ontraden.
“De wet behandelt specifiek het natuurlijke gedrag van de dieren”, vertelt Kloosterboer in de vlog op zijn twitteraccount. “Daar wringt bij mij de schoen, want zoals jullie zien (de video is opgenomen in de stal, red) heb ik melkkoeien. Ik melk mijn koeien. Dat is eigenlijk geen natuurlijk gedrag. We krijgen er natuurlijk een hoogwaardig natuurproduct voor terug, wat goed is voor de mens, maar het is niet natuurlijk.”

Hypocriet

Kloosterboer heeft veel moeite met het feit (door de PvdD-fractie uitgesproken) dat de nieuwe wetgeving niet voor huisdieren gaat gelden maar alleen voor landbouwhuisdieren. “Dat vind ik hypocriet. Er wordt van mij verwacht dat ik na de geboorte het kalf bij de moeder laat lopen, maar als ik een nest met puppy’s heb, mag ik ze naar een paar weken gewoon verkopen. Ik moet straks de koeien in een kudde houden met stieren en kalfjes, maar een hond alleen vijf hoog achter mag wel. Een onrustige reu mag worden gecastreerd maar onthoornen van de koe mag straks niet meer. Terwijl ik daardoor wel rust in de stal heb doordat er minder rangordegevechten zijn. Ik vind dat raar en het roept bij mij heel veel vragen op.”
Volgens de Sallandse melkveehouder is alles terug te brengen tot één kernvraag aan Schouten: “Kan ik in de toekomst nog mijn koeien blijven melken in Nederland? Zonder allemaal belastende en zwaarwegende extra maatregelen, waarbij het dierwelzijn eigenlijk niet bij gebaat is. Ik hoop dat u mij daar antwoord op kan geven.” Het ministerie van landbouw heeft op Twitter gereageerd op de vlog van Kloosterboer: “Op dit moment analyseren we de wetgeving en brengen we de dilemma’s in kaart. Daarbij hebben we ook contact met sectororganisaties, maar we nemen jouw vragen hier ook in mee.” Er wordt gevraagd of Kloosterboer zijn vragen verder wil toelichten via een privébericht.

Beweiden

De melkveehouder gaat niet in op een recente uitspraak van de Rechtbank Overijssel die bij veehouders voor veel boosheid heeft gezorgd. In de uitspraak staat dat de provincie Overijssel beter moet uitleggen waarom voor beweiden en bemesten op een agrarisch bedrijf in de buurt van 1 van de 25 Overijsselse Natura 2000-gebieden geen vergunning nodig is in het kader van de wet Natuurbescherming. Overijssel heeft handhavingsverzoeken van milieuorganisatie MOB steeds afgewezen en gesteld dat er voor deze twee typisch agrarische activiteiten geen vergunning nodig is. Het ging in dit specifieke geval om een veehouder in de Kop van Overijssel die met beweiden wilde starten, maar boeren in heel Overijssel (en de rest van Nederland) vrezen mogelijke consequenties voor hun eigen bedrijven.
CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk heeft al schriftelijke vragen gesteld aan de minister van landbouw. Boswijk denkt dat de uitspraak er toe kan leiden dat (starten met) weidegang of zelfs extra uren weidegang (dus koeien langer in de wei) en bemesten straks vergunningsplichtig worden. Dat zal veehouders volgens hem huiverig maken om (meer) weidegang toe te passen. Bovendien vreest hij voor veel extra bureaucratie en administratieve rompslomp.

Vergunningsvrij

Minister Schouten heeft zelf eerder aangegeven dat ook zij bemesten en beweiden vergunningsvrij wil houden. Ze heeft zelfs een onderzoek aangekondigd of het mogelijk is dat melkveehouders die hun koeien (meer uren) buiten laten lopen daarvoor financieel beloond kunnen worden als groene dienst via het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Zij heeft dat onderzoek onlangs aan de Tweede Kamer gemeld. Weidegang veroorzaakt namelijk minder stikstofuitstoot dan het op stal houden van de dieren.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in 2020 het aandeel koeien in de Nederlandse melkveestapel dat de weide niet in mag, opnieuw iets gedaald. Op ongeveer 82 procent van alle melkveebedrijven wordt wel weidegang toegepast. In Overijssel ligt dat percentage zelfs nog iets hoger.

Geertjan Kloosterboer (tussen Oogstkoningin en hofdames links en presentator Ans Overmars op de Roggemaaiersdag) was in 2017 Sallandse Boer bij Stöppelhaene. Hij vraagt de minister van landbouw of hij straks nog wel koeien mag houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.