Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Salland

ZWOLLE – Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen dinsdag 14 september een streekbezoek aan het zuidelijk deel van Salland in Overijssel. Het Koninklijk Paar bezoekt de gemeenten Deventer, Raalte en Olst-Wijhe. Het streekbezoek staat in het teken van het vermogen van de regio om zich steeds aan nieuwe omstandigheden aan te passen door samen te werken.

Een belangrijke basis voor het aanpassingsvermogen van de streek ligt in het ‘noaberschap’. Het zijn van goede buren door mensen en hun belangen met elkaar te verbinden. Daarnaast verbindt Zuid-Salland economische regio’s en stad en platteland met elkaar.
Het streekbezoek start in Deventer. De voormalige Hanzestad zag door de terugloop van transport via water de haven in verval raken. Particulieren en kleine ondernemers worden betrokken bij de ontwikkeling van de stad doordat zij de mogelijkheid krijgen te bouwen voor eigen gebruik. Op deze manier transformeren stadsdelen naar plekken waar industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca en wonen gecombineerd worden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wandelen door een deel van de stad en bezoeken enkele ondernemers. Vervolgens bezoekt het Koninklijk Paar een familiebedrijf dat bezig is haar productieproces aan te passen en energieneutraal te maken.

Burgerbegroting

Vervolgens reizen de Koning en Koningin Máxima door naar Heeten, onderdeel van de gemeente Raalte. In 2018 kwamen de inwoners van het dorp met het idee voor een burgerbegroting waarbij zij meebepalen waar en hoe gemeentelijk geld binnen de eigen omgeving wordt besteed. Naast inwoners, raadsleden en ambtenaren zijn ook onderzoekers bij dit initiatief betrokken om te kijken of een burgerbegroting leidt tot meer betrokkenheid van inwoners bij de lokale democratie en het versterken van het gemeenschapsgevoel. Het Koninklijk Paar spreekt met deelnemers van het initiatief over hun ervaringen.
In Olst-Wijhe bezoekt het stel een agrarisch bedrijf langs de IJssel; een melkveehouderij waar inmiddels de zesde generatie aan het roer staat. Op dit bedrijf horen zij hoe er gewerkt wordt aan verduurzaming. Zo wordt gebruik gemaakt van kruidenweides ter vervanging van kunstmest. Ook zijn de eigenaren bezig om samen met lokale ondernemers een eigen zuivelketen op te zetten.

IJssellandschap

Aansluitend bezoekt het Koninklijk Paar Stichting IJssellandschap. Deze stichting dateert uit 1267 en beheert en ontwikkelt land, landgoederen, boerderijen en huizen rondom Deventer. Daarbij is altijd speciale aandacht geweest voor armen, zieken, daklozen en vreemdelingen. Deze sociale component bestaat nog steeds. Zo worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrokken bij het groen onderhoud van Stichting IJssellandschap en worden tal van activiteiten voor ouderen, mensen die specifieke zorg nodig hebben of vluchtelingen georganiseerd. Tot slot krijgen de Koning en Koningin Máxima een impressie van de IJsselbiënnale. In totaal hebben 27 kunstenaars meegewerkt aan de 120 kilometerlange kunstroute langs de IJssel waar de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei centraal staat.

Foto: Koning Willem-Alexander (zonder Máxima) tijdens een werkbezoek aan Raalte in 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.