‘Honderd inzendingen met ontwerpen voor de Sallandse vlag’

Commissie gaat nu drie beste inzendingen selecteren

RAALTE – Ze had op enkele tientallen inzendingen gerekend bij de prijsvraag voor een nieuwe Sallandse vlag, maar uiteindelijk werden dat er zo’n honderd. “Dat heeft me echt positief verrast. Het leeft dus zeker in Salland,” zo reageert Barbara Jansen, kartrekker, kwartiermaker en eerste aanspreekpunt van Doorpakken Salland dat de wedstrijd samen met Salland Marketing begin deze zomer uitschreef.

Ze is ook blij verrast door de kwaliteit. “Natuurlijk varieert het niveau maar ik heb echt hele goede en professionele inzendingen gezien. Met een duidelijke visie op hoe zo’n Sallandse vlag er uit zou moeten of kunnen zien. Maar er waren ook hele leuke met de hand getekende inzendingen van kinderen. En zelfs van een groep ouderen in Hellendoorn.” De uiteindelijke keuze is in ieder geval niet haar zaak. “We hebben een speciale onafhankelijke beoordelingscommissie. Daarin zitten onder meer Ton Groot Beumer, voorzitter van Ribs en Blues, Jos Kamphuis uit Holten, Leon Ripperda, de horecaman uit Den Nul, Peter de Graaf van de Maathoeve in Heeten en Chantal Bannink uit Dijkerhoek.”

Selectie

De mooiste naam in dit gezelschap heeft in ieder geval Hermine der Nederlanden, adviseur Erfgoed en Ruimtelijke kwaliteit en werkzaam bij het waterschap Drents Overijsselse Delta. De oude vlag van het vroegere waterschap Salland werd namelijk in het verleden wel als de officiële Sallandse vlag betiteld maar grote bekendheid heeft die nooit gekregen of gehad. “Prachtige naam, Hermine, maar ze weet heel veel van historie. En gezien dat verleden van die Sallandse vlag werken we graag samen met het waterschap.”
De beoordelingscommissie komt binnenkort samen. “Het is de bedoeling dat zij een selectie met de volgens hen drie beste inzendingen maken. Daaruit kan het publiek dan weer de uiteindelijke keuze maken. Het is erg belangrijk dat zoiets gaat leven in Salland.”
Begin september zou de nieuwe Sallandse vlag officieel al gepresenteerd kunnen worden. Dat is kort dag, zo geeft Jansen direct toe; “Maar dat is ook om onszelf wat extra druk op te leggen. Het moet niet gaan verzanden.”

Grenzen

De wedstrijd is geïnspireerd door het grote succes van de Achterhoekse vlag. in 2018 kwam die er op initiatief van de Achterhoekse stichting ‘Pak An’, de Zwarte Cross en Grolsch. De vlag met een wit diagonaal licht gekromd kruis, omzoomd met een donkergroene rand en groene driehoeken is daar even bekend als populair. En niet alleen op grote en kleine vlaggen maar ook op allerlei prullaria; van bierviltjes tot aanstekers en stickers.
Jansen wil wat de nieuwe Sallandse vlag betreft nog niet zo ver gaan. “We hebben bij Doorpakken Salland een budget voor het maken van een aantal vlaggen. Die geven we weg om op te hangen op openbare plekken. Gemeentehuizen, winkelstraten, horecazaken, aan dat soort plekken moet je dan denken. Daarnaast kan straks iedereen zo’n Sallandse vlag kopen.”
Medeorganisator Salland Marketing overweegt ook om de eigen huisstijl aan te passen aan de nieuwe vlag. “Dat zou het allermooiste zijn, dat je die vlag zowel digitaal als op allerlei plekken in de streek tegen kunt komen. Van toeristen krijgen we er nu al vragen over.”
Met ‘streek’ bedoelt Jansen Salland in de ruimste zin van het woord. “We kregen een mail uit Hellendoorn omdat ze daar ook de Sallandse vlag willen ophangen. Die hebben niks met de bekende Twentse vlag met het Twents Ros. Historisch gezien is het dorp Hellendoorn ook Salland maar de gemeente Hellendoorn inclusief Nijverdal valt bestuurlijk onder Twente. Ook voor de gemeente Rijssen-Holten geldt dat; Holten is Salland maar Rijssen is Twente. Wat mij betreft moeten we niet zo benauwd zijn over die precieze grenzen van Salland.”

 

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Foto: Dit creatieve idee van Raaltenaar Barend Maaskant met een knipoog naar de Sallandse feesten én de hoge vaccinatiegraad, zal in ieder geval niet de nieuwe Sallandse vlag worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.