Gerlant: Seger

Hij belt mij, de directeur van park de hoge Veluwe. Seger van Voorst tot Voorst. Vanuit mijn positie van toendertijd, Plaatselijk Belang bestuurder, herkent mijn telefoon het nummer van deze adellijke dorpsgenoot. Ik ben voor de duivel niet bang dus ik pak met een gerust hart op. We hebben al eens vaker een robbertje gevochten in het belang van Laag Zuthem. Ik wilde woningbouw en hij liever niet.
Seger doet er alles aan om zijn landgoed Den Alerdinck te beschermen. Ik geef alles voor mijn dorpje en haar omgeving. Ik wist niet goed wat ik moest denken bij zijn verhaal. Wat voor mij heel duidelijk was dat ik mij niet ging laten gebruiken. Hij benoemde het gewoon. Mijn columns in het Weekblad.
Seger zijn landgoedje is alleen voor bestemmingsverkeer bereikbaar. Het heeft geen doorgaande functie. Je kan er wel aan twee kanten af maar dan moet je de situatie vrij goed kennen en dan nog is de vraag wat je ermee op schiet. Hij liet op zaterdagavond zijn honden daar uit, een auto die daar niet mag komen schepte zijn hond. Het dier heeft het overleefd maar de automobilist stopte twintig meter verder, deed het licht uit en ging ervan door. ‘Crimineel gedrag’ hier in Zuthem, roept hij. Dan ontspint zich een gesprek waarin twee dorpsgenoten het hartgrondig eens zijn.
Er is te weinig toezicht in ons buitengebied. We zien allebei de rotzooi uit Zwolle hier naartoe komen. We vliegen allebei ’s nachts wel eens ons bed uit om polshoogte te gaan nemen. In mijn optiek heeft Zwolle twintig jaar terug haar rotzooi uit Holtenbroek verplaatst naar Zuid en komen die nu hier de boel verstieren. Dat probleem wordt steeds groter, de Gravenweg en de Kanaaldijk zijn ‘s nachts een mekka voor drugs en andere deals. Een ander voorbeeld is dat een paar jaar terug een stel voetbalhooligans hier met elkaar op de vuist gingen. Boa’s ontbreken is de conclusie en Seger vertelt over zijn Boa’s op de Veluwe. Mensen met een bonnenboekje, maar zonder wapen en hoe minister Grapperhaus hem uitlacht als hij daarvoor pleit. Ook hoe hij als directeur verantwoordelijk is voor de veiligheid van die Boa’s. “Ze zijn daar in Den Haag behoorlijk de weg kwijt”, durf ik het samen te vatten. Ook dat is hij met mij eens.
We willen dus meer toezicht, meer handhaving maar ook bewustwording kweken bij onze dorpsgenoten. Kijk niet weg, bel 112 als je denkt dat er wat speelt ook al hebben we ’s nachts maar anderhalve politieagent in heel het district IJselland. Maar jullie mogen er ook op rekenen dat wij deze column via onze netwerken op de formatietafel in het Haagse gooien. Er moet aandacht en geld komen voor veiligheid op het platteland.

gerlant@regiobode.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.