Foto-expositie biedt inkijkje in leven van Heetense boer

HEETEN – Fotograaf Alex Witteveen heeft een aantal jaren de inmiddels overleden Heetense boer Jan Nijman gevolgd met zijn camera. Het resultaat van die inspanningen is op zaterdag 4 september te zien bij boerderij Ammervelde van de familie Holtkuile aan de Elshofweg 2 in Wijhe (Elshof). De expositie wordt gecombineerd met een open dag bij de boerderij en de feestelijke opening van een wroetstal voor varkens.

Jan verliet na het overlijden van zijn vader al op zeer jonge leeftijd school om op de boerderij te gaan werken. Met weinig middelen moesten alle eindjes aan elkaar geknoopt worden om samen met zijn moeder en zussen alles draaiende te houden. Later stichtte Jan een gezin, maar een dochter overleed vrij snel na de geboorte. De tijd zat Jan niet mee. De gekke koeien ziekte en MKZ legden de boerderij plat en Jan moest ‘s ochtends na het melken elders aan de slag. Langzaamaan werd Jan ouder en werd het werk zwaarder. Ziektes kwamen om de hoek kijken. Longziekte, kanker en ook alzheimer. Jan kwam in een verzorgingstehuis terecht nadat hij zijn heup had gebroken. Toen kwam corona en Jan vereenzaamde. Helaas is hij inmiddels overleden.
Alex portretteerde Jan als onderdeel van een opdracht vanuit de fotokring in Deventer. Ook de uitvaart heeft hij van de familie mogen fotograferen. Van al deze foto’s heeft Alex een mooie fotoserie gemaakt. Met deze serie heeft hij met een landelijke fotowedstrijd meegedaan op het allerhoogste niveau van de fotobond. De serie eindigde na de selectie bij de laatste achttien inzendingen. Nu wil Witteveen zijn serie aan het publiek laten zien. “Laten zien hoe een boer vroeger het werk met de hand moest doen en dat er veel armoede was. Deze boeren zijn een echt uitstervend soort boer. Kijk maar eens om je heen in een buitengebied. Of het worden mega grote boerenbedrijven of het worden burgerhuisjes. Een echte ouderwetse boer vind je niet meer.”
De expositie is op zaterdag 4 september te bezichtigen tussen 10.00 en 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.