‘Er gebeurde voor de jeugd destijds geen reet’

Komende dagen expositie over muziek en jongeren in het Raalte van de jaren 60 en 70

RAALTE – “In de jaren 60 gebeurde er volgens mij geen reet voor jongeren in Raalte.” De inmiddels 72-jarige Henk Aa is duidelijk. En hij deed daar wat aan. Samen met onder meer Jan Roescher (nu woonachtig in Canada) en Chiel Vlierhuis haalde hij toen razend populaire bands als Tee-Set, The Outsiders, Cuby and the Blizzards (de band waar Aa veel later jarenlang manager van was) en Sandy Coast naar Raalte.

Foto’s, posters en heel veel andere herinneringen aan de bijzondere sfeer van het al lang verdwenen muzikale Raalte in de jaren 60 en 70 zijn vanaf donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus te zien op het grote spandoek buiten bij de Berkte aan de BK-straat 32. De al jaren razend populaire foto-expositie tijdens Stöppelhaene over oud-Raalte en oud-Raaltenaren is tegelijkertijd te bezichtigen bij Angeli Custodes in de voortuin aan de BK-straat. De exposities zijn dit jaar bewust over twee locaties verdeeld zodat er geen grote drukte ontstaat en is onderdeel van ‘aans-umme’, de vervanging van het traditionele oogstcorso die langs versierde tuinen en huizen leidt.

Saaie bedoening

De oproep in deze krant enkele weken geleden voor foto’s en andere herinneringen aan de muzikale jaren 60 en 70 in Raalte heeft veel reacties opgeleverd. Mobieltjes waren uiteraard onbekend en fotograferen was niet algemeen. De foto’s die toen wel gemaakt zijn en gemaild naar de organisatoren van de expositie zijn dan ook uniek en geven de sfeer van die tijd goed weer.
Duidelijk wordt dat de jeugd het in die jaren vooral in de weekeinden een saaie bedoening vond in het dorp. Ze zochten vertier en vonden gehoor bij de horeca zoals Het Wapen van Raalte, de Molenbar (ooit door Johan Kiekebosch in de Stentor de mooiste plek van Raalte genoemd), Ties van de Linde (nu appartementencomplex de Zeven Linden) en de Leeren Lampe. Om de saaie zondagen door te komen richtten Aa, Roescher en Vlierhuis midden jaren 60 als jonge jongens de eerste jongerenclub op voor popmuziek (en zonder invloed van de toen invloedrijke katholieke kerk). Met steun van de twee toenmalige dagbladen (Overijssels Dagblad en Sallands Dagblad) konden ze binnen enkele dagen al 500 leden inschrijven. Op Koninginnedag 1965 werd zelfs het 1000-ste lid genoteerd. Meer dan 3500 gulden voor goede geluidsapparatuur (voor die tijd), promotie en optredens van bands werd ingezameld bij de Raalter middenstand. Posters verschenen in heel Salland (op de expositie is een originele poster te zien) en de eerste succesvolle optredens waren bij onder meer de Leeren Lampe in 1965.

Muzikale pad

Door die optredens stapten ook jonge Raaltenaren zelf het muzikale pad op, mede geïnspireerd door de populariteit van bands als Beatles, Stones, Elvis, Jerry Lee Lewis, The Doors, The Who en vele anderen. De eerste liveoptredens in Raalte maar ook de eerste echte televisiebeelden maakten veel indruk. Naar schatting rond de 15 Raalter bands in verschillende samenstellingen – allemaal te zien op het unieke fotodoek – waren korte of langere tijd meer of minder succesvol. Opvallend is dat sommigen in meerdere bands speelden. Onder meer Carl Roescher, Fons van Gurchom, Johan Schwarte, Adri Klone komen op de expositie in meerdere beatbands in opeenvolgende perioden voorbij.

Grote spandoeken

Ook de eerste officiële platenzaak van De Roef was in Raalte de plek waar jongeren zich vergaapten aan de creatieve hoezen van popbands en muzikale idolen. Bij De Roef werkte ook diskjockey Ben Veldkamp (Avro’s TOPPOP), later eigenaar van platenzaak Walk-Inn. Veldkamp haalde ook artiesten en bands naar Raalte zoals de ruige rockband Uriah Heep in sporthal Tijenraan in 1979 waar het storm liep met jeugd. Andere bekende DJ s waren wijlen René Soestbergen (de Molenbar), Gerard Ardesch ( DJ Jerry Jetson) en Marcel van Rossum & Akkie Spijkerman. Behalve de ingezonden foto’s en andere herinneringen heeft de organisatie van de expositie nauw samengewerkt met verzamelaar Jos Segbers en met Richard Woolderink van Raalte Clopedie. Voor de komende dagen zijn de beschikbare foto’s uiteraard al afgedrukt op de grote spandoeken. Nieuw nog onbekend materiaal voor een vervolg volgend jaar blijft altijd welkom op info@deberkgroep.nl ter attentie van Raymond Snijders. Bouwbedrijf Hoogeslag levert de organisatie in totaal 60 meter hekken voor de spandoeken.

De oude Raalter beatband Crazy Capes met de leden John Kieboom, Adrie Schrijver, Ronald Isaac, Fons van Gurchom en Teun Schrijver.

Foto: Jos Segbers/Anton Schrijver
Tekst: Lauk Bouhuijzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.