Dalfsenaar Simon Peerdeman fietste van Dalfsen naar Wenen

‘Er is zeker 25 keer aan me gevraagd of ik kon bewijzen dat ik geen corona had’

DALFSEN – Dalfsenaar Simon Peerdeman (77) fietste afgelopen maand van Dalfsen naar Wenen en weer terug: een tocht van 2700 kilometers en een groot aantal hoogtemeters.

De sportieve Dalfsenaar, afkomstig uit een fietsfamilie, ging in 2006 met pensioen en ontdekte zelf hoe leuk fietsen kan zijn. Hij werd lid van Tourclub Dalfsen en rijdt gemiddeld twee keer per week in een 55 groep zo’n 85 kilometer. Als een soort voorbereiding op zijn fietstocht naar Wenen reed hij vorig jaar ruim 400 kilometer door Nederland. “Hier heb ik geleerd om afstanden in te schatten.” Hij was van plan om de tocht naar Wenen vorig jaar al te maken, maar corona gooide roet in het eten. Bovendien was Nederland in de ogen van onze buren een ‘hoog risico gebied’. “Corona was wel een ‘dingetje’ tijdens mijn tocht naar Wenen”, zegt Peerdeman. “Ik ben overal wel goed doorgekomen, maar er is zeker ruim 25 keer aan me gevraagd of ik kon bewijzen dat ik geen corona had. Dus óf immuun omdat ik genezen was, óf een negatieve recente testuitslag had, óf dubbel ingeënt was.

Je gaat van Dalfsen naar Wenen en weer terug op de fiets, waarom naar Wenen? “We hebben goede vrienden wonen in Wenen en circa 50 jaar geleden was mijn vrouw getuige bij het huwelijk van deze Weense vrienden. Misschien was het wel een soort bedevaartstocht, om dierbare plekken te bezoeken. Een tocht langs plaatsen die een bijzondere betekenis hebben gekregen. Ik heb die reis heel wat keren gemaakt. Voor mijn werk, om onze vrienden te bezoeken, alleen en samen met mijn echtgenote Roely, die helaas in juni 2018 is overleden. Wij gingen per vliegtuig of auto en we hadden altijd haast.”
Peerdeman vroeg zich af wat de beste manier is om naar Wenen te reizen. “Zeg het maar. Op het vliegveld van Wenen uren moeten wachten op een vliegtuig van Schiphol dat vanwege de mist niet kan opstijgen; een lekke band krijgen net op een plek waar je niet kan schuilen voor de regen; de nachttrein die gewoon twee uur stilstaat of met de auto moeilijk een kampeerplek kunnen vinden om te besluiten dan toch maar te slapen op een parkeerplaats. Het waren verschillende redenen om het deze keer per fiets te doen.” Men kan zich afvragen wat de charme is van zo’n tocht? “Zo’n tocht laat aan mij weer zien dat er veel oplossingen zijn voor de problemen van elke dag. En dat er bij die oplossingen lang niet altijd een beste is aan te wijzen.”

Route

De route naar Wenen ging van Dalfsen naar Haaksbergen, Emsdetten, Paderborn en Göttingen, naar de Tsjechische grens in het Erzgebergte en vervolgens tussen Praag en Pilzen door naar Wenen. Terug ging de reis via het Bayerische Wald en het Sauerland. “Ik had een goede dagindeling gemaakt. Rond circa 9.00 uur ’s morgens vertrekken en op tijd de pauzes plannen voor bijvoorbeeld een kop koffie bij een lokale bakkerij met iets lekkers. De wegen, sommige met gravel, waren in het algemeen goed te noemen. Gemiddeld fietste ik 85 kilometer per dag. Ik had in totaliteit zeventien fietsdagen op de heenweg en zestien voor de terugreis.”

Voorbereiding

“Een goede voorbereiding is van groot belang”, benadrukt Peerdeman. “Ik had mijn mountainbike ingeruild voor een gravelbike. Deze fiets ziet eruit als een racefiets, maar heeft de mogelijkheid voor spatborden en een fietsdrager, want aan bagage had ik zo’n vijftien kilo. Ik heb één keer een regendag gehad en één keer een lekke band. Na inspanning is er rust, dus was een goede slaapplek erg belangrijk. Gelukkig leverde dat geen problemen op en kon vooraf veel gepland worden. Terugkijkend heeft het gebracht wat ik er mij van had voorgesteld. Tijdens de tocht heb ik vele gesprekken gevoerd en mooie plekken bezocht. Zo woonde ik een orgelconcert bij in de barokke kathedraal van Fulda of Dom, met onder andere werk van Johan Sebastiaan Bach en François Couperin, twee van mijn favoriete componisten. In Wenen ben ik naar het Zentral Friedhof geweest waar Brahms en Schubert begraven liggen, mijn twee favoriete componisten van klassieke liederen. Maar ik ging vooral even Ludwig Boltzman bezoeken, een voor mij aansprekende natuurkundige. Ik heb veel gefotografeerd en daar ga ik nog wel iets mee doen. Ik heb al met al erg genoten van de fietstocht.”
Een nieuwe grote uitdaging staat nu nog niet direct op het programma. Maar zegt hij lachend: “Een tocht in België om daar oude ruïnes en abdijen te bezoeken zou best nog wel eens kunnen. Maar voorlopig maak ik mijn kilometers eerst bij Toerclub Dalfsen.”

Tekst/foto: Evert Jan Goos

Terug in Dalfsen aan de Brinkweg kijkt Simon Peerdeman met veel plezier terug op zijn tocht naar Wenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.