Carolien Jonkman: Herstellen van familiebanden

Vader- en Moederdag zijn weer geweest. Familie kan je op belangrijke momenten in je leven tot grote steun zijn. De familie waarin je opgroeit, is bepalend voor de rest van je leven. Het is superfijn als je je veilig en geaccepteerd voelt binnen je familie. Als er ruimte is om jezelf te zijn en om jezelf te ontwikkelen. Als je elkaar door en door kent, zowel in positief als in negatief opzicht. En dat er dan nog steeds liefde is.

Helaas merk ik bij vele mensen in de praktijk dat deze dagen niet altijd feestdagen zijn. Sommigen hebben hun vader of moeder net of kort geleden verloren en missen hen enorm. Bij sommige mensen waren de vader of moeder niet altijd aanwezig of ze hebben geen contact (meer). Misschien is er ooit iets gebeurd of is er juist niks gebeurd en voel je je niet verbonden met je vader of moeder.

Soms kunnen banden met familieleden of ouders moeizaam, dwingend, beschadigend en onaangenaam zijn. Word of werd je gedwongen om op een bepaalde manier te denken, te voelen of te handelen, zodat je binnen de groep of het familiesysteem blijft (bleef) passen. Dit ook terwijl je op zielsniveau een bijzonder en liefdevol contact kunt hebben. Wat doe je wanneer een contact doorlopend uitputtend, onaangenaam of negatief is…? En je hebt naar je eigen aandeel in de situatie gekeken …? En je hebt geprobeerd om het contact te verbeteren?

Naast energetisch banden verbreken, kan het fijn zijn om het gesprek aan te gaan. Zonder aanvallen , verdedigingen en verwijten. Een 40-jarige vrouw vertelt dat het heel wat maanden heeft geduurd waarin ze keer op keer het gesprek met haar vader aanging en hem vroeg zijn verhaal te vertellen zodat ze kon ontdekken en een beetje begrijpen hoe hij is geworden wie hij is; wat tot keuzes in zijn leven had geleid en wat maakte dat hij gedaan had wat hij had gedaan. Tijdens sessies kreeg ze inzichten en legde ze al deze puzzelstukjes in een soort van puzzel, dus verwerkte ze de informatie. Daarna begreep ze dat iedereen een eigen verhaal, een bepaalde draaglast en draagkracht heeft. Dat iedereen bepaalde keuzes heeft te maken en dat vergeven over jezelf gaat en niet de ander.

Mogelijk heeft deze familiestructuur een soort van functie gehad om haar bij zichzelf te brengen.
Eenmaal echt bij haarzelf kon ze in liefde de banden herwaarderen. Wat niet betekent dat ze meteen weer met haar vader om ging. Dat kan, maar soms kan dat niet (meer). Deze mevrouw kon de banden met haar vader weer herstellen op een manier die voor beiden ‘goed te doen was’; wederzijdse interesses uitwisselen via foto’s en teksten en dat was al een hele grote stap in liefde!

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.