Bescheiden coronaproof Sukerbietenfeest evengoed een succes

LEMELERVELD – De 2021-editie van het Sukerbietenfeest in Lemeleverveld was door de coronamaatregelen beperkter van opzet dan in andere jaren. Toch was het een succes, vindt de organisatie bij een terugblik. Met name de sportieve evenementen naast het kermisterrein en de terrassen in het hart van het dorp werden goed bezocht.

De opzet van het Sukerbietenfeest 2021 leek in grote lijnen op de editie van een jaar eerder. Bij de gemeente Dalfsen was een vergunning aangevraagd voor met name sportieve activiteiten en een kermis op het evenemententerrein. Woensdag konden de braderie en de kinderrommelmarkt-op-kleedjes in beperkte opzet, met inachtneming van de coronamaatregelen, worden georganiseerd. Kinderen konden ponylopen en in plaats van de gebruikelijke feesttenten, tuigden lokale horeca-ondernemers in het dorpscentrum twee extra terrassen op, ook weer met de beperkingen die van kracht zijn voor de horeca. Het Kroonplein stond daardoor vrijwel volledig in het teken van de horeca. Toch werkte dat goed: mede door het aanhoudend mooie weer zaten de terrassen op alle dagen zo goed als vol. Donderdag waren er kinderactiviteiten bij natuurbad Heidepark, sportieve activiteiten en twee toertochten en zaterdag kwam met name de jeugd in actie tijdens voetbalwedstrijden in het zand en een jeu-de-boulestoernooi.

Dinsdagmiddag

Het was nog even spannend, omdat – zo berichtte de organisatie ook op haar website – de gemeentelijke vergunning uiteindelijk dinsdagmiddag om exact 17.12 uur – minder dan een dag voor aanvang – werd afgegeven. Toch zat de organisatie dat besluit niet met samengeknepen billen af te wachten. “We zijn ook in andere jaren wel gewend dat de vergunning pas in een laat stadium wordt afgegeven, ook al vragen we die acht weken van tevoren aan”, aldus Marcel Reimink van het organisatiecomité. “Normaal gesproken schrik je daar niet van, maar dit jaar was het natuurlijk even afwachten welke besluiten er op de meest recente persconferentie aangekondigd zouden worden. Want de regels veranderen iedere keer en ook de gemeente moet daar rekening mee houden.”

Dat het jaarlijkse vijfdaagse dorpsfeest het met beperkingen moest doen, daar waren ze op voorhand al van uitgegaan. Om die reden hield de organisatie de afgelopen weken steeds een slag om de arm, inclusief de tegenvaller van verscherpte maatregelen nadat de eerdere versoepelingen desastreus uitpakten. Geen volleybaltoernooi, geen buurtenzeskamp en geen pleinfeest met live-muziek. En ook op de braderie op woensdag was het opvallend stil. De braderie werd weliswaar minder drukbezocht dan in ‘gewone’ jaren, maar was volgens zowel bezoekers als handelaren evengoed een succes. “In gesprekken met klanten hoor je opluchting doorklinken”, zegt Ester Ruijgers, die samen met haar collega Esther van der Stouwe zelfgemaakte kinderkleertjes verkoopt op de braderie. “Mensen zijn blij dat ze weer ergens naartoe mogen.”

Eerste braderie

Dat constateren ook bezoekers Gijs Baldé en Sabrina Telkamp uit Noordscheschut, die het feest elk jaar bezoeken omdat ze in de zomer op een nabijgelegen camping zitten. “Het is wel minder druk dan anders”, stelt Baldé. “Normaal gesproken loop je voortdurend tegen andere bezoekers aan. Nu dus niet en dat vind ik eigenlijk wel zo prettig.” Telkamp voegt eraan toe: “Het zal ook wel komen doordat het lange tijd onduidelijk bleef of het door kon gaan. Dat heeft misschien mensen weerhouden. Maar we zijn blij dat we er weer op uit kunnen. Zoveel was er de afgelopen maanden niet te doen. Dit is zo’n beetje de eerste braderie in tijden.”
Wel zeggen bezoekers blaaskapellen te missen die gewoonlijk altijd de sfeer verhogen. Dat laatste was met de huidige coronamaatregelen nog steeds uit den boze, maar de organisatie greep niet naar het alternatief: mechanische muziek, die wel ten gehore gebracht mag worden, mits niet al te luid. Marcel Reimink: “We vonden het niet echt nodig. Kijk om je heen. Gezellig is het toch wel.”

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.