Woningbouw op Franciscushof Zuid weer enkele stappen dichterbij

Plannen zorgen voor verlies bij gemeente Raalte door grote investeringen in geluidswal

RAALTE – De gemeente Raalte wil volgens wethouder Wout Wagenmans ‘gas geven’ met de woningbouw op Franciscushof Zuid. Het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied, in totaal zo’n 24 hectare, is inmiddels ter inzage gelegd. Verder stelt de gemeente na onderzoek dat er voor de plannen geen milieueffectrapport nodig is. Daarnaast zet Raalte een procedure in werking om voor 61 woningen in het gebied een hogere grenswaarde van geluid te bedingen. Dit in verband met de geluidshinder van de N35 en de aanwezigheid van het Hoftheater.

De gemeente Raalte werkt sinds 2006 aan de transformatie van de locatie Franciscushof naar een woongebied. Daartoe werd in 2011 al het bestemmingsplan gewijzigd. Inmiddels is een deel van de plannen al uitgevoerd. Daarna heeft de verdere ontwikkeling stilgelegen in verband met veranderingen in de markt, de gewenste aandacht voor het behoud van het landschap binnen de plannen en onderzoek naar verbreding van de N35. Het plangebied kan plaats bieden aan in totaal 163 woningen (koop en huur). Op dit moment gaat het om 36 rijtjeswoningen, 22 hoekwoningen, acht vierspanners, 52 twee-onder-éénkappers, 4 bijzondere woningen die mogelijk deels in de aan te leggen geluidswal worden geïntegreerd en 41 vrijstaande woningen.
In het plan is veel plek voor groen, inclusief een waterberging. De eerder genoemde geluidswal (met beplanting) is gepland langs de N35. Franciscushof Zuid moet zo meteen een ‘rustig woonmilieu’ met ruimte voor landschappelijke ‘inbedding’ bieden. Er komen verschillende buurten met elk een eigen karakter. Ook is rekening gehouden met de noord-zuidoriëntatie van de woningen om zo de optimale voorwaarden voor zonnepanelen te creëren. De woningen worden aardgasvrij en bijna energieneutraal gebouwd. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om ondiepe geothermie (voor waterpompen) te realiseren. In de gemeente Raalte wordt daartoe een maximum boordiepte van 50 meter aangehouden. Daarnaast ziet de gemeente mogelijkheden voor een zonnepanelenveld ter hoogte van de centrale parkeerplaatsen voor het Hoftheater. Het is nog lang niet zeker of het ook gaat gebeuren, maar de gemeente onderzoekt of het mogelijk is om de zonnepanelen boven de parkeerplaats te realiseren. “Het gaat om een terrein van ongeveer iets minder dan een halve hectare”, stelt wethouder Wout Wagenmans. “Dergelijke projecten zijn echter vaak wel duur.”
De bestaande aansluiting op de Beethovenlaan zal vervallen en de hoofdentree van de wijk komt ter hoogte van de kruising Harinkdijk met de Knapenveldsweg.

‘Duur ding’

De gemeente verwacht op dit moment een verlies van bijna 870.000 euro op de exploitatie. In deze tijd van hoge huis- en grondprijzen lijkt dat veel, maar volgens wethouder Wagenmans heeft dat alles te maken met de aanleg van de geluidswal. “Dat is een duur ding. We hebben het begroot op bijna 3 miljoen euro. We bekijken ondertussen ook of het goedkoper kan met nieuwe technieken. Mocht dat kunnen, dan zullen we het niet nalaten. Daarnaast gaan we ook kijken of de provincie in het kader van de aanpak van de N35 een financiële bijdrage kan leveren.”
De geluidshinder van de N35 en de aanwezigheid van het Hoftheater zorgde wel voor enkele complicaties. De gemeente verwacht op basis van onderzoek dat 61 van de te realiseren woningen met meer geluid te maken krijgen dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Daarom start de gemeente een procedure om de grenswaarde te verhogen naar maximaal 63 dB. De Wet geluidhinder biedt daar mogelijkheden toe.
Ontwikkelaar VanWonen heeft al een claim op de realisatie van 42 woningen. Op dit moment wordt met het bedrijf gesproken over het bouwprogramma en de voorwaarden. De bouw van de woningen in de deelgebieden de Erven en de Velden zal voor een groot deel projectmatig worden uitgevoerd. Voor de woningen in de deelgebieden het Eiland en Bosrijk wordt ruimte geboden aan collectief of particulier opdrachtgeverschap.

Kaveluitgifte

Het plan ligt sinds 15 juli voor zes weken ter inzage. Gedurende deze periode kunnen eventuele zienswijzen worden ingediend. De gemeenteraad stelt het definitieve bestemmingsplan – na behandeling van eventuele zienswijzen – vast. Het streven is om dat in oktober te laten gebeuren. De kaveluitgifte kan in dat geval begin 2022 van start. Het bouwrijp maken van het terrein start in de eerste helft van 2022.

Kijk voor meer informatie op raalte.nl/franciscushof-zuid.

.

1 REACTIE

  1. Een verhoging van 48 naar 63 db lijkt mij een erg grote stap. 1db
    Maar kan de geluidswal aan de andere kant van kruispunt Bos dan ook gelijk helmaal afgemaakt worden. Nu hoor je nog steeds veel meer lawaai van het stuk waar geen geluidswal is. En het meeste lawaai komt nog van het verkeer dat ter hoogte van het overijssels kanaal over n35 gaat. Daar zou een geluidswand helemaal wenselijk zijn. Aan de overkant worden ze gemaakt bij Durisol. Gewoon van stoplicht naar stoplicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.