Vroeger in Salland: De bouw en inzegening van ziekenhuis Angeli Custodes

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over de bouw van Angeli Custodes in Raalte.

Op 5 mei 1930 werden de plannen voor het nieuwe zusterhuis met ziekenhuis en pension voor ouden van dagen door de Aartsbisschop goedgekeurd en werd toestemming gegeven om met de bouw te beginnen op de grond naast de villa Casa Blanca aan de Wijheseweg. Op 3 september 1930 volgde de aanbesteding. De firma Siemerink en Reehuis uit Wierden kreeg de klus met de inschrijving van 172.000 gulden. Begin oktober 1930 begonnen de werkzaamheden.
Donderdagmiddag 26 maart 1931 vond onder grote belangstelling de eerstesteenlegging plaats van het R.K. Zuster- Verzorgings- en Ziekenhuis, inclusief klooster en kapel voor de zusters. Behalve de geestelijken van de parochie waren aanwezig pastoor Eeckwielens en kapelaan Copier van Heino, de heren van het R.K. Kerk- en Armbestuur, die mede de oorkonde ondertekenden, de heer Smit, (de architect), Van der Linde (opzichter), aannemers Siemerink en Reehuis, de Zusters van het Liefdegesticht en veel publiek.
De bouwwerkzaamheden verliepen voorspoedig. Op dinsdagmiddag 12 juli 1932 volgde de plechtige inzegening van Angeli Custodes. “Zo groots van opzet en in een rustige omgeving met een overvloed van licht en gezonde lucht”, stak pastoor Van Dijk de loftrompet. In verband met de grootte van het gebouw nam de inzegening geruime tijd in beslag. Hierna werd het Allerheiligste vanuit de kapel van het gesticht aan de Heerenstraat naar de nieuwe kapel overgebracht. Voorafgegaan door bruidjes werd het H. Sacrament op het altaar geplaatst. Hierna werd door deken Oostveen en kapelaan Spruyt een kort Lof gecelebreerd, waarmee de inwijdingsplechtigheden werden besloten. Publiek was niet aanwezig bij de inwijdingsplechtigheden omdat enkele weken later tijdens de officiële opening iedereen welkom was, maar daarover een volgende keer meer.

Tonny Nijboer

Foto: Bouw van de achterkant van Angeli Custodes in 1932, met haaks op de toren de kapel. Foto uit de verzameling Jos Segbers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.