Voorbereidingen voor Open Monumentendag in Olst-Wijhe in volle gang

OLST/WIJHE – Op zaterdag 11 en zondag 12 september staan de landelijke Open Monumentendagen op het programma. Ook in de gemeente Olst-Wijhe wordt een programma georganiseerd. Dat zal plaatsvinden op zaterdag 11 september.

In 2019 is in overleg met de gemeente Olst-Wijhe het Open Monumentendag-comité Olst Wijhe opgericht, bestaande uit vertegenwoordigers van ‘t Olster Erfgoed, Historische vereniging Wijhe en Lions Olst-Wijhe. In 2019 en 2020 werden op een bescheiden niveau monumenten in de gemeente opengesteld en hieromheen activiteiten georganiseerd. Het landelijke thema in 2021 is ‘Mijn monument is jouw monument’; in Olst-Wijhe is gekozen voor het thema ‘De kerk, het gemeentehuis en het café’. “Alle drie passen in het landelijke thema en zijn misschien coronaproef te bezichtigen”, zo meldt het Open Monumentendag-comité Olst-Wijhe. “Daarnaast zijn er ontwikkelingen rondom alle drie de gebouwtypes in onze gemeente. Het voortbestaan van de kerken in de huidige vorm staat onder druk, de gemeentehuizen blijken vaak van locatie te wisselen en het café verdwijnt. Bovendien was er vroeger een onlosmakelijke relatie tussen de drie.”
Volgens het comité waren er vroeger in zowel Olst als Wijhe meer dan dertig cafés. Verhalen hierover (of foto’s) zijn welkom. Eigenaren van monumenten in de gemeente die ook aan willen haken, worden opgeroepen om zich te melden. Als het niet voor dit jaar is, dan wel voor de volgende jaren. Vermeld in de mail de naam of organisatie, het soort monument, eventuele activiteiten en het telefoonnummer.
Mail hiervoor naar: marcia.mulder@52n.nl. Meer weten? Bel dan naar Marcia Mulder, mob. 06-55708664. Alle informatie over de deelnemende monumenten wordt verzameld en geplaatst op de landelijke website staging2.openmonumentendag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.