Uitgesproken Lauk: Aaibaar

Het barst op dit moment van de vlinders, maar eigenlijk gaat het heel slecht met de vlinderstand. En dat is dan de schuld van… waarna een vast rijtje schuldigen volgt, meestal met de landbouw, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en betegelde tuinen voorop. Dit was nieuws van vorige week, maar dit soort krantenberichten lees je afgelopen jaren veel. Het is kommer en kwel zelfs als het positief is. Voor natuurherstel is heel veel geld nodig en ondertussen worden steeds weer nieuwe, nog onbekende planten- en dierensoorten gevonden.

Zoals onlangs de groenknolorchis in een Sallands natuurgebied waar de boswachters van Natuurmonumenten trots melding van maakten. Het heeft wat gekost, dat natuurherstel, maar dan krijg je ook wat, zo is de boodschap. Gevolgd door een oproep om die natuurgebiedjes te vergroten (er is dus meer geld nodig) want het kan en moet nog veel beter. Natuurorganisaties zijn net miljonairs; meer geld is altijd welkom.

Afgelopen jaren heb ik rond ons huis in Raalte-Zuid en bij de IVN-natuurtuin vooral gemerkt dat het steeds beter gaat met de natuur. Eerst waren er de kauwtjes; leuke vogels, maar je wilt ze echt niet op het dak hebben nestelen. Wat kunnen die een herrie maken vanaf zonsopgang. Wilde konijntjes zijn er hier ook al jaren. Ik dacht altijd dat konijnen maar één ding goed kunnen, maar dat valt mee. Er zijn er nooit meer dan een stuk of vijf. Vriendelijke beestjes wel. Ze gaan rustig uit de weg als onze hond er over dreigt te struikelen. De hond heeft al jaren geleden geleerd dat de konijnenjacht niks voor hem is.

Vaste prik na de winter is ook de paddentrek. Overal zie je ze op het fiets- en voetpad als teken dat het voorjaar nadert. Daarna kwamen de egeltjes. Vrolijk knorrend scharrelen die hier rond. En vorig jaar kwamen de eekhoorntjes. Foto’s en filmpjes daarvan leverden op de buurtapp veel blije reacties op. Dat laatste was een stuk minder toen er slangen gespot werden. Ringslangen welteverstaan, absoluut onschadelijk en nuttig. Ze vreten slakken, wormen, kikkers, padden en salamanders. En soms visjes, muizen en hagedissen, zo vertelde mijn oude vriend, boswachter en bluesliefhebber Frans Kapteijns desgevraagd.

Ringslangen horen duidelijk niet tot de categorie aaibare beesten. Toen ik een mooi exemplaar onder de heg door de tuin van buurvrouw H in zag glijden, heb ik maar niets gezegd. Later hoorde ik dat enkele logees van haar in de tuin al verrast waren met een bezoekje van een nieuwsgierige ringslang.

Net als slangen zijn ook slakken en dan vooral naaktslakken geen aaibare dieren. Het is namelijk een heel goed slakkenjaar. Vooral ’s nachts glijden ze massaal over het voetpad. Het is goed uitkijken bij het uitlaten van de hond. Sommige van die slakken hebben helaas weinig richtinggevoel. Die steken de asfaltwoestijn van het voetpad niet recht over maar in de lengte. En dan kan het lang duren voordat het groen aan de andere kant bereikt is. Als de zon opkomt betekent dat een wisse en nare verbrandingsdood. Gek genoeg is er nooit iemand die in actie komt voor het redden van al die slakkenlevens. Waaruit maar blijkt dat dieren heel leuk zijn, maar alleen als ze aaibaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.