Stöppelhaene dit jaar in een ‘bubbel’ en zonder Oogstcorso

RAALTE – Stöppelhaene gaat dit jaar door. Dat heeft de organisatie zojuist bekend gemaakt. Het Sallandse Oogstfeest is zoals altijd in de laatste week van augustus. Dat betekent vaart maken! Voorzitter Paul Wittenhorst is positief gestemd. “De hele Stöppelhaene-organisatie heeft er veel zin om de schouders eronder te zetten en volgens mij zit Salland echt weer te wachten op een mooi feest.”

Vanwege de coronamaatregelen en de korte tijd waarin alles georganiseerd moet worden, heeft de organisatie wel moeten besluiten om dit jaar een aantal onderdelen te schrappen. Onder andere het woensdagavondprogramma met daarin de Sallandse cabaretavond en ook het programma op de donderdagmiddag met het Oogstcorso vervallen dit jaar. “Traditiegetrouw starten we Stöppelhaene dit jaar met de oogstdankviering in de Kruisverheffing op donderdagochtend, mits deze plaats kan vinden. Donderdagavond trappen we het feestgedruis af met grote Nederlandse artiesten op ‘t Stöppelveld. De artiesten en ook het verdere programma voor dit jaar maken we binnenkort bekend.”
Waarschijnlijk moet de organisatie zich eind augustus nog steeds houden aan bepaalde coronamaatregelen. Zo is nu bekend dat het volledige terrein afgesloten moet zijn. Iedereen die binnenkomt, moet een vaccinatie- of testbewijs kunnen laten zien. “We moeten dus een Stöppelhaene-bubbel maken. Dit heeft impact op het open karakter van Stöppelhaene. Erg jammer, maar we moeten aan deze regels voldoen en zijn vooral erg blij dat er mogelijkheden zijn voor een feest. We zijn volop in overleg met de gemeente Raalte. Wat de bubbel voor de activiteiten in het centrum van Raalte betekent, moeten we de komende weken nog uitvinden met elkaar.”
Nadat de overheid de versoepelingen bekend had gemaakt, zocht de Stöppelhaene-organisatie contact met de belangrijke leveranciers. Zonder toiletten, licht en geluid, tenten én stroom immers geen oogstfeest. “Ook het werken met vrijwilligers geeft uitdagingen. Gezien de aanstaande vakanties en korte tijd die er nog rest tot Stöppelhaene zal de organisatie alles op alles moeten zetten om de planningen rond te krijgen. Gelukkig hebben we overal oplossingen voor gevonden. We gaan er een machtig mooi feest van maken!”

Minder traditie

Stöppelhaene is van oorsprong een oogstfeest. Deze traditie houdt de organisatie sinds jaar en dag in ere. 2021 is het eerste jaar dat dit op een alternatieve manier aandacht krijgt. Zo zijn er plannen voor een tocht langs de straatversiering als alternatief voor het oogstcorso. “Ook voor andere activiteiten hebben we een keuze moeten maken. Een oogstfeest op donderdagmiddag zonder optocht past niet en de Roggemaaiersdag eind juli is gewoon te snel en dus niet meer haalbaar. Zonder deze activiteiten is de rol van een oogstkoningin en Sallandse boer te klein en ook het Oogstgaveproject kan in deze korte termijn niet goed georganiseerd worden.” Dit was een moeilijke afweging voor het bestuur: “De kern van Stöppelhaene zal voor een groot deel ontbreken dit jaar, maar de behoefte aan ontmoeting, saamhorigheid en feest is groot in Salland. Daar willen wij natuurlijk heel graag aan bijdragen!”
Meer informatie op staging2.stoppelhaene.nl

Miss Montreal in 2019 op Stöppelhaene. Foto: archief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.