Rioolwaterzuiveringsinstallatie Raalte werkt niet goed

ZWOLLE/RAALTE – Er zijn problemen met het zuiveringsproces op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte. Dat constateert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De ammoniumverwijdering functioneert niet goed. De vermoedelijke oorzaak is een illegale lozing van afvalwater. Het waterschap doet onderzoek naar de oorzaak en neemt maatregelen voor een oplossing. Naar verwachting functioneert de zuivering vanaf eind volgende week weer normaal.

Op het moment kan niet al het ammonium uit het aangevoerde afvalwater worden verwijderd. De micro-organismen (bacteriën) die het rioolwater schoonmaken, spelen hierbij een rol. Uit onderzoek blijkt dat er onvoldoende actieve bacteriën aanwezig zijn, waardoor het afvalwater minder wordt gezuiverd.
Door de verstoring op de rioolwaterzuivering is de zuiveringscapaciteit fors afgenomen, waardoor een groot deel van het afvalwater onvoldoende gezuiverd wordt. Om dit op te lossen, worden de komende dagen ‘actieve bacteriën’ van andere rioolwaterzuiveringen met tankwagens naar Raalte overgebracht.
De rioolwaterzuivering in Raalte voert het gezuiverde water af op de nabijgelegen Hondemotswetering. Momenteel betekent dit dat het gezuiverde water dat in deze wetering stroomt, minder schoon is. Daarom laat het waterschap extra vers water vanuit het Overijssels kanaal in de Hondemotswetering stromen om eventuele schade aan het milieu te beperken. Het waterschap volgt de waterkwaliteit van deze wetering nauwlettend.
Op de rioolwaterzuivering Raalte komt gemiddeld genomen per uur 275.000 liter afvalwater binnen van huishoudens, bedrijven en industrie in Raalte, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Broekland, Haarle, Lemelerveld en Luttenberg. Als het regent kan de aanvoer van de hoeveelheid te zuiveren afvalwater oplopen tot 2.500.000 liter per uur.
De omwonenden in de directe omgeving van de rioolwaterzuivering aan de Hondemotsweg zijn geïnformeerd over de problemen. Zij zullen de komende dagen vaker medewerkers van het waterschap de installatie zien bezoeken en tankwagens zien rijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.