Raad Olst-Wijhe ontziet minima en ziet af van verhoging OZB in 2022

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft maandagavond bij de behandeling van de Kadernota 2022-2025 besloten om de bezuiniging van 140.000 euro op het minimabeleid niet door te voeren. Ook de voorgestelde OZB-verhoging van 5 procent gaat in 2022 niet door. Dit als gevolg van een gezamenlijk ingediend amendement van de fracties van Gemeentebelangen, CDA, VVD, GroenLinks en D66. Deze vijf fracties stemden vervolgens in met de Kadernota. De PvdA stemde tegen.

De vijf partijen uit de raad hadden het amendement opgesteld omdat de verwachting is dat in 2022 duidelijk zal worden óf en zo ja welke financiële compensatie voor onder meer de jeugdzorg vanuit Den Haag naar de gemeenten komt. Om die reden willen de partijen nu geen maatregelen nemen die leiden tot afbraak van voorzieningen en mogelijke onrust bij inwoners. Het jaar 2022 wordt in die zin gebruikt als een overbruggingsjaar, zodat bij het opstellen van de volgende Kadernota 2023-2026 een realistisch financieel beeld geschetst kan worden.
Tijdens de raadsvergadering werden ook nog twee moties ingediend. Eén motie heeft de titel ‘Rijk pak ook uw verantwoordelijkheid’. Deze roept het college op om de Kadernota onder de aandacht te brengen bij onder andere de rijksoverheid en de provincie met daarbij aandacht voor de belangrijkste negatieve effecten van de bezuinigingen. Een motie van de fracties van PvdA en GroenLinks om de provincie te vragen om een financiële scan uit te voeren, kreeg geen steun van de andere fracties.
Met het vaststellen van de Kadernota is ook positief besloten over de aanbevelingen aangaande nazorg en maatschappelijk herstel na corona. Dit als uitvloeisel van de notitie Maatschappelijk herstel en nazorg na corona die de raad al op 12 april had vastgesteld. Daarin zijn aanbevelingen gedaan over wat zoal nodig is om nadelige maatschappelijke en economische effecten enigszins te beperken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.