Proef de Nazomer nieuw gezamenlijk evenement

Raalte in de Smaak en Cu & Cu leggen meningsverschil bij en bundelen krachten met Bierfestival, StreetLive en Plaskerk

RAALTE – ‘Proef de Nazomer’, dat wordt de nieuwe naam voor een bijzonder evenement op 24, 25 en 26 september in het centrum van Raalte. Het gaat om een samenwerking van de bekende evenementen Cu & Cu (Kunst en cultuur), StreetLive (straattheater), het Bierfestival Raalte en het culinaire evenement Raalte in de Smaak. Ook de Plaskerk heeft zich aangesloten bij de organisatie.

Met ‘Proef de Nazomer’ keert het festival terug naar het begin in september 2015. Toen werden het al veel langer bestaande Streetlive en Bierfestival voor het eerst gecombineerd met het nieuwe culinaire evenement ‘Raalte in de Smaak’ op de Plas en de Markt. Meningsverschillen bij onder meer de Raalter horeca over de locatie leidden daarna tot een aparte organisatie van ‘Raalte in de Smaak’ op de Herenhof op een latere datum in september. Streetlive en Bierfestival kregen gezelschap van het nieuwe Cu & Cu.
In 2019 werd Frans Rouwenhoff voorzitter van Raalte in de Smaak als opvolger van Peter Walter. “Ik heb toen meteen gezegd dat ik dit de mensen niet kon uitleggen: eerst heb je een weekend met Cu & Cu, Streetlive en het Bierfestival en een paar weken daarna weer Raalte in de Smaak. Dat vind ik echt van de zotte. Ik ben onder meer met mensen in de Raalter horeca en het ROV gaan praten om te kijken of we er niet één totaalevenement van kunnen maken. Die wil bleek er te zijn. Nu treden we voor het eerst met de nieuwe naam Proef de Nazomer naar buiten. Iedere partij werkt onder eigen naam een programma uit, maar we houden elkaar onderling goed op de hoogte en stemmen zoveel mogelijk alles op elkaar af. Er komt ook een gezamenlijke website. Ook de PR willen we samen doen. Na dit jaar is het de bedoeling dat er een eigen stichting komt met daaronder verschillende commissies met hun eigen onderdeel. Vergelijk het maar met bijvoorbeeld de Boerendag onder de vlag van Stöppelhaene.”
Raalte in de Smaak zal in september nog op de Herenhof worden gehouden; “Maar de bedoeling is dat het in 2022 weer op de Plas en Markt zal zijn. Alles is trouwens nog wel onder enig voorbehoud. We moeten rekening houden met de dan al of niet geldende coronarestricties.”

Mooie combinatie

Elly Raamsteeboers en José Reuvekamp van Cu & Cu zien de samenwerking helemaal zitten. “Het is toch mooi dat je nu alle activiteiten in hetzelfde weekend in Raalte hebt? Met een mooie combinatie; van kunst kijken, genieten van straattheater of lekkere culinaire hapjes tot een biertje drinken. Of allemaal tegelijk natuurlijk als je dat lukt. Je krijgt heel veel mensen naar het centrum en voor iedereen is er dan ook wat wils.”
Het programma van Cu & Cu in september staat nog niet vast. “Door corona is dat allemaal later dan gewoonlijk opgestart. De eerste contacten met een kunstenaar zijn wel gelegd. Komende tijd gaan we dat verder uitwerken.”
Brian Poppe, uitbater van Grand Café Neuf organiseert samen met Zuiderbuur-collega Diederik Evers het Bierfestival Raalte. “Met deze samenwerking versterk je elkaar. De opzet van het Bierfestival blijft hetzelfde; de deelnemers trekken langs de Raalter cafés om overal een bijzonder biertje te proeven. En dan misschien het laatste bij Raalte in de Smaak. Nee, we weten nog niet welke speciale bieren er dit jaar op het programma zullen staan. Dat kunnen de deelnemende horecazaken heel goed zelf kiezen.”

Plaskerk

Nieuw is de deelname van de Plaskerk aan ‘Proef de Nazomer’. Berend Bolt (namens de Plaskerk): “Het is een prachtig historisch gebouw in het centrum van Raalte. Dat is natuurlijk niet alleen voor de protestantse gemeente maar voor het hele dorp. Door corona kon er lange tijd weinig of niets, maar nu is het weer belangrijk om die verbinding te leggen met de dorpsgemeenschap. Wij denken dat dit initiatief van Proef de Nazomer daar heel goed bij kan aansluiten. Daarom hebben we ook als Plaskerk zelf contact gezocht om mee te gaan doen.”
Net als bij Cu & Cu is er nu nog weinig bekend over het programma in of rond de kerk op 24, 25 en 26 september. “Er zijn genoeg ideeën die we verder gaan uitwerken. Kunnen we een klein podium in de kerk bouwen of niet? Dan moet je niet meteen aan Bökkers denken, maar wel aan passende muziek, kunst en cultuur en ook aan activiteiten voor kinderen.”

Nachtrust

Voor dominee Richard Slaar wordt het een eerste kennismaking met de Raalter feesttraditie. Omdat Stöppelhaene vorig jaar niet kon doorgaan, kon hij op de zondag in het ambt in Raalte bevestigd worden. “Het was een rare tijd dit eerste jaar in Raalte. Anders dan anders, zeg maar. Er kon veel minder, maar er was ook veel meer tijd. Ik ben trouwens geen zwartkijker; er waren echt niet alleen nadelen. Ik heb begrepen dat je normaal gesproken tijdens Stöppelhaene niet zo’n goede nachtrust hebt als ik vorig jaar…” De dominee is blij met de deelname aan ‘Proef de Nazomer’. “Het wordt tijd om de kerkdeuren van de Plaskerk weer helemaal open te zetten. Alle deuren trouwens, daar zijn we echt aan toe. Zo’n evenement past daar heel goed in. Mijn voorgangster heeft ooit een speciale escaperoom in de kerk georganiseerd, mooi toch?”
En straks meteen ook wat zieltjes winnen? “Nou, er gaan in deze tijd hier in de streek genoeg kerken dicht, die mensen moeten toch ergens heen”, zegt Slaar met een glimlach. “Maar serieus, daar gaat het natuurlijk niet om. Wel dat we als Plaskerk de verbinding zoeken met de dorpsgemeenschap Raalte. Zo’n evenement is een heel mooie en geschikte manier om dat te bereiken.”

Foto (vlnr): Elly Raamsteeboers en José Reuvekamp (Cu & Cu), Brian Poppe (Bierfestival Raalte), Frans Rouwenhoff (Raalte in de Smaak) en Berend Bolt en ds. Richard Slaar (Plaskerk).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.