Plannen voor nieuwe kavelruil in Salland

RAALTE – Het is de bedoeling dat er een Salland-brede vrijwillige kavelruil komt. De gemeente Deventer dient daartoe in samenwerking met de LTO en de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte een verzoek in voor een provinciale subsidie. Als die wordt toegekend, kunnen vrijwillige kavelruiltrajecten in heel Salland ondersteund worden. Met de subsidieaanvraag is een totaalbedrag van bijna 350.000 euro gemoeid. Op het moment worden verschillende kavelruilprojecten in Salland afgerond en is het kavelruilproject Wijhe-Laag Zuthem net gestart. Maar agrarische ondernemers in Salland blijven benadrukken dat er behoefte is aan kavelruil. “In Salland, maar ook zeker in Raalte is er sprake van een groot aantal stoppende agrariërs. Het is essentieel voor de toekomst van de landbouw dat de daarbij vrijkomende gronden goed verkaveld teruggaan naar de landbouwbedrijven van de toekomst, om op die manier ook een vitaal platteland in stand te houden en daarbij ook kansen te creëren voor andere gebiedsopgaven; onder andere voor water, natuur, landschap en biodiversiteit die kunnen worden meegenomen in het kavelruilproces”, zo schrijft de gemeente Raalte. Na toekenning van de subsidie worden coördinatoren aangesteld die het proces gaan ondersteunen. De verdere uitvoering van het project komt in handen van agrariërs uit het gebied die plaatsnemen in de kavelruilcommissie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.