Plannen voor meer samenwerking feesten Olst-Wijhe

Op te richten stichting voor gezamenlijke inkoop en uitwisseling van kennis en ervaring in de kinderschoenen

WIJHE – Stevige hardhouten picknicktafels; in het Wijhese zwembad de Welters wordt er door jong en oud gebruik van gemaakt. Ze zijn eigendom van de Wiejese Diekdaegen. “Mooi dat we zo samen werken, een win-winsituatie”, zegt Jeroen Demmers, voorzitter van Stichting Kulturele Evenementen Wijhe (SKEW) die de Diekdaegen organiseert. Deze samenwerking is voor hem nog maar het begin; een nieuw op te richten stichting (werknaam Faciliteitenfabriek) moet voor alle feesten en evenementen in de gemeente Olst-Wijhe aan de slag. Met bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop van spullen, maar ook met uitwisseling van kennis en ervaring. “En die kan ons mooi richting de gemeente vertegenwoordigen.”

De dertien houten picknicktafels verspreid over het terrein van het zwembad lijken allemaal qua formaat verschillend. Dat kan goed kloppen, bevestigt Demmers. “Ze zijn gemaakt van de hardhouten leuningen in de gangen van een gesloopt bejaardenhuis in Nunspeet. Een paar aanhangers vol met dat hout heb ik naar Wijhe meegenomen, al wist ik eigenlijk toen nog niet wat er mee moest gebeuren. Tot iemand met het idee kwam om er picknicktafels voor de Diekdaegen voor te maken. Dat hebben we dus gedaan met dit resultaat. Ik vind dat een mooi hergebruik van materialen”, vertelt Demmers.
Zo’n zeven jaar geleden rolde Demmers de organisatie van de Diekdaegen in; eerst bij de commissie van ‘Smaak in het Park’ (“Erg populair en dankzij een kritische chef-kok in de commissie met hele goede foodtrucks”) en sinds enkele jaren als voorzitter. En zoals elk nieuw bestuurslid nieuwe inzichten heeft, zo gaat dat ook met het huidige bestuur van het grote Wijhese feest. Meer verbinding en meer samenwerking is het motto. Met de Wijhese horeca, maar dus ook met zwembad de Welters. “Die wilden nieuwe zitbanken aanschaffen. Een pittige investering terwijl wij die dus hebben staan. Dus na het feest in september brengen we ze hierheen en halen ze een jaar later weer een weekje op. Kunnen ze dat geld bij de Welters mooi aan andere dingen besteden. En ons scheelt het opslagruimte, zelfs al zouden we ze demonteren, want in de winter staan ze hier onder een afdak opgeslagen. Echt win-win dus.”

Adviestak

Die samenwerking is meteen een soort officieuze start van een veel groter en ambitieuzer plan. Demmers wil stichting Faciliteitenfabriek oprichten waarin alle organisatoren van feesten in de hele gemeente Olst-Wijhe gaan samenwerken. “Denk dan bijvoorbeeld aan het samen kopen van grotere spullen. Tenten, dranghekken, prullenbakken, toiletwagens, dat soort dingen. Meestal huur je die als organisatie want je hebt ze maar een paar dagen per jaar nodig. Dat verandert natuurlijk als je ze bij een hele serie feesten kunt gebruiken.”
Maar zo’n gezamenlijke inkoop is maar een deel van wat deze ‘Faciliteitenfabriek’ zou kunnen gaan doen. “Ik denk ook aan een soort adviestak. Daarin kunnen organisaties onderling ervaringen en kennis uitwisselen. Er zijn veel goede ideeën en initiatieven, maar die komen niet altijd van de grond als ze praktisch uitgevoerd moeten worden. Hoe zit dat met vergunningen, wat mag er of juist niet? Ben je als vrijwilliger aansprakelijk? Hoe zit het met de veiligheid? Zo’n Faciliteitenfabriek kan ze dan een heel eind op weg helpen. Zie het maar als een club mensen met heel veel ervaring en kennis.”
En ook richting de gemeente zou zo’n stichting nuttig zijn. “We hebben hier een proactief gemeentebestuur, daar zijn we blij mee. Maar stel dat er nieuw overheidsbeleid komt, dan kun je daar als overkoepelende stichting wel eerst je mening over geven. En omdat je dat namens alle organisaties doet, versterkt het je positie.”

‘Nu razend druk’

Hoeveel organisaties zouden er aan mee moeten of kunnen doen? “Nou, elk zichzelf respecterend buurtschap of dorp in de gemeente Olst-Wijhe heeft inmiddels wel een feest. De Boerhaar heeft er al twee. Ik denk dat je al snel meer dan tien clubs bij elkaar kunt krijgen. Wanneer we beginnen? Niet in de komende maanden. Iedere organisator is nu razend druk. Wij ook met de Diekdaegen. Ik denk dat je eind dit jaar van start kunt als alles rustiger is. Alles staat nu nog in de kinderschoenen maar we geloven er absoluut in.”
Badmeester Paul Balstra van de Welters is inmiddels aangeschoven. “Het zijn prachtige tafels. Jong en oud is er blij mee. En hufterproof, dat is ook belangrijk. We hebben hier veel plastic stoelen. Dan komt er weer zo’n jongen bij mij die zegt dat zijn stoel nog maar drie poten heeft… Deze hardhouten picknicktafels zijn natuurlijk ontzettend robuust. Na het zwemseizoen slaan we ze hier onder de overkapping op. We hebben veel vrijwilligers die onder meer het groen rond het zwembad verzorgen. Misschien dat die het leuk vinden om deze tafels komende winter een nieuw laklaagje of zo te geven. We zijn heel erg blij met deze samenwerking met de Diekdaegen. Nu kunnen we ons geld mooi aan andere zaken besteden. Altijd genoeg wensen hier.”

Foto: Jeroen Demmers (links) en badmeester Paul Balstra bij een van de dertien stevige houten picknicktafels, eigendom van de Diekdaegen, maar te vinden op het terrein van zwembad de Welters; “Mooi zo’n samenwerking.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.