Natuurmomenten: Een rondje langs de nesten

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel iets dat op zijn pad komt. Vandaag deed Sjaak een inventarisatierondje.

Her en der zijn boeren gras aan het binnenhalen en snel voor het begint te regenen wordt het land nog bemest. De meeste percelen worden per seizoen drie tot vier keer gemaaid. Dit gaat door tot in september.

Voor de buien uit ga ook ik nog snel even een controlerondje langs de laatste roofvogelhorsten doen. Eenmaal op de hei zijn heideblauwtjes, vlinders en libellen al druk in de weer en daarginder geeft een torenvalk een buizerd ervan langs. Hij komt te dicht bij de pas uitgevlogen jongen. Netjes zitten ze daar met z’n drietjes op een rij in de kale boom.

Kijk hier zit de laatste buizerd op de nestrand en daar zit een mooi licht exemplaar op een zijtak. Verderop hoor ik jonge sperwers om voedsel bedelen in het nestbos. Ook hier zijn de bedelroepjes van zangvogeltjes te horen. Snel worden de laatste jongen grootgebracht om nog voor de gure herfst zelfstandig te zijn.

Zo hier nog even het sparrenbosje in. Hoe is het met deze jonge sperwers afgelopen? Zijn ze allemaal uitgevlogen of toch niet? Ho! Dat is niet best. Ik was er al bang voor. Een van de jongen heeft het loodje gelegd en het andere verpieterde jong ziet er ook niet best uit. Het sterkste grote jong was drie dagen geleden al uitgevlogen, maar komt regelmatig terug naar het nest om te kijken of er nog wat te halen valt. Ook nu heeft hij geluk, hij pikt het voer van het nog levende jong.

Het oudste broertje is groter en sterker. Als er weinig te eten is, pikken de oudste jongen alles in en verzwakken de kleintjes snel. Het nog levende verpieterde jong heeft een te grote achterstand opgelopen en gaat ook een gewisse dood tegemoet.

Na het uitvliegen moeten ze leren jagen (wat helemaal niet zo eenvoudig is), voorkomen dat ze ergens tegenaan vliegen, uit de buurt van haviken blijven, een eigen plekje zien te vinden, slecht weer de baas blijven en in goede conditie de winter ingaan. Zoveel nieuwe dingen te leren. Het is een hele strijd en uiteindelijk zullen alleen de sterksten overleven…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.