Minder soa-testen in 2020, maar een hoger vindpercentage

ZWOLLE – In 2020 werden er minder mensen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) getest dan in het jaar daarvoor, maar procentueel steeg het aantal keren dat een of meerdere soa’s werden geconstateerd. Dat blijkt uit de Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland en de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost Nederland. Hierin staan de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg van de vijf GGD’en in Oost-Nederland, waaronder GGD IJsselland.

Vorig jaar bezochten 2.135 mensen het soa-spreekuur van GGD IJsselland. Dat zijn er dik duizend minder dan in 2019 (3.158). 26,2 procent van deze mensen had vorig jaar één of meer soa’s. Dit vindpercentage is hoger dan in 2019 (21,7 procent). In de regio Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) was het vindpercentage vorig jaar 24 procent, landelijk was dit 21 procent.
Volgens GGD IJsselland speelt het coronavirus een rol in de cijfers. “Tijdens de eerste coronagolf in 2020 werd de zorg sterk afgeschaald door landelijke maatregelen. Hierdoor werden vrijwel alleen nog cliënten gezien met soa-gerelateerde klachten en cliënten die een behandeling nodig hadden. Het gevolg van deze strengere triagering is dat de vindpercentages in de regio IJsselland zijn gestegen. Dit is in lijn met de landelijke cijfers over 2020.”
In 2020 zijn er in de regio IJsselland 258 slachtoffers van seksueel geweld geholpen, waarvan 84 acute aanmeldingen (seksueel geweld minder dan zeven dagen geleden), 126 niet acute aanmeldingen en 48 acute consulten. 37 procent van deze slachtoffers was jonger dan 18 jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.