Meicirculaire: dit jaar kleine meevaller voor Raalte, daarna tegenvallers

RAALTE – De meicirculaire van het Rijk laat wat betreft dit jaar geen grote financiële gevolgen zien voor de gemeente Raalte. De gemeente houdt in 2021, na aftrek van allerlei stelposten, 30.000 euro meer over dan verwacht. In de jaren erna dient de gemeente echter wel rekening te houden met tegenvallers. Toch kan dat in verband met verwachte extra landelijke middelen voor de jeugdzorg ook nog wel meevallen.

Met de meicirculaire stelt het Rijk de gemeenten op de hoogte van de verwachte ontwikkelingen in de financiële bijdrage vanuit het gemeentefonds. Wat de verwachte tegenvallers betreft gaat het in 2022 om een bedrag van 0,28 miljoen; in 2023 om 0,68 miljoen; in 2024 om 0,88 miljoen en in 2025 om 0,59 miljoen. Volgens de gemeente wordt dit voor het grootste deel veroorzaakt door een negatieve bijstelling van de Rijksuitgaven. Dit in verband met een lagere loon- en prijsontwikkeling, lagere rentestanden en lagere EU-afdrachten. “Hierbij is het goed om te vermelden dat meerdere landelijke ontwikkelingen, die van grote invloed kunnen zijn op de gemeentelijke financiën, nog niet in de meicirculaire zijn verwerkt.” De gemeente verwijst daarmee naar de toezegging van het kabinet om voor 2022 landelijk 1,3 miljard extra beschikbaar te stellen voor de jeugdzorg (in Raalte gaat het waarschijnlijk om een bedrag van bijna 2,5 miljoen), de uitkomsten van de kabinetsonderhandelingen en de resultaten van de herijking van het gemeentefonds.
Wat betreft de uitkering voor het sociaal domein, voor veel gemeenten een hoofdpijndossier, laat de meicirculaire een positief beeld zien van 90.000 euro in 2021, oplopend naar 1,09 miljoen in 2025. Aan de lastenzijde moet echter wel rekening worden gehouden met dezelfde hogere kosten vanwege de invoering van het woonplaatsbeginsel jeugd vanaf 2022 en loon- en prijsindexaties in het sociaal domein.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.