Lauk: Balen

De klap bij de organisatoren van de Sallandse feesten in augustus zoals het Luttenbergs Feest, de Pompdagen (dit jaar speciaal omgebouwd tot het Heinoos Weide Festival) en Stöppelhaene moet na de persconferentie van het duo Rutte-De Jong enorm zijn; waar afgelopen weken enthousiast met de voorbereidingen voor (aangepaste) vieringen was gestart lijkt nu ineens alles voor niets geweest.

Officieel, ik schrijf dit zondag, zijn de feesten nog niet afgelast, maar dat lijkt slechts een kwestie van dagen en een formaliteit. Eerst het slechte nieuws laten bezinken maar dan zal er slechts één conclusie zijn; doorgaan met de voorbereidingen voor een feest met tent en erop gokken dat het na 13 augustus weer mag is zinloos. Een Sallands feest met vaste zitplaatsen, uitgezonderd enkele onderdelen als bingo, tentquiz, een concert van het ouderenkoor of kijken naar het NK Kuilgraven, dat is toch niet hetzelfde. Alhoewel Luttenberg vorig jaar liet zien dat het wel kan. Wel een nieuw woord geleerd; geplaceerde capaciteit, dus met vaste zitplaatsen, zelfs de tekstcontrole herkent het (nog) niet.

De explosie van coronabesmettingen is razendsnel gegaan, tenminste in de grote steden want in Salland valt het mee. Het geslaagde Midzomerfeest in Mariënheem heeft onlangs bewezen dat een goede toegangscontrole bij een festival wel degelijk mogelijk is. Ze zaten er bij de entree ontzettend scherp op, zo verzekerde Jan van de Panne, een van de controleurs, mij hoogstpersoonlijk. Voorlopig geven de besmettingscijfers in de gemeente Raalte hem gelijk. Een beetje discotheek in Enschede scoort tijdens één uitgaansnacht twintig keer ‘hoger’ dan het grotere, meerdaagse feest in Mariënheem.

Uiteraard is nu het zwarte pieten begonnen. Iets of iemand moet de schuld krijgen, zo zitten we in elkaar als Nederlanders. Het kabinet was een paar weken geleden te snel met de versoepelingen, veel jongeren hebben Testen voor Toegang omzeild, de horeca heeft niet goed genoeg gecontroleerd. Of combinaties daarvan. Het zal allemaal best kloppen. Alleen hoorde je weinig kritische geluiden toen die versoepelingen er kwamen en was bijna iedereen vooral blij.

Ik verbaas me er altijd over dat veel leeftijdsgenoten zo weinig gevoel hebben voor het enorme belang van uitgaan, feesten en elkaar ontmoeten van jongeren. Laat de regels weg en ze stormen als koeien in het voorjaar de wei, c.q. de discotheek in. En gelijk hebben ze. Was ik nog maar zo jong… Bovendien weten jongeren goed dat het risico op ziek worden voor hen relatief klein is. Terwijl kwetsbare ouderen, zeg maar opa en oma, inmiddels voor het grootste deel gevaccineerd zijn. Bovendien, nog geen anderhalve week geleden schreef ik zelf over Stöppelhaene ‘een klein risico dat het niet doorgaat’…

Toch blijft het enorm balen voor al die vrijwilligers die druk aan de slag waren met de vele voorbereidingen. Stöppelhaene bijvoorbeeld had afgelopen zaterdagmorgen 10 uur willen starten met de online voorverkoop voor de donderdagavond. Mooi en afwisselend muziekprogramma trouwens, maar dat wordt waarschijnlijk (weer) een jaartje wachten. Landelijk dreigen grote festivalorganisatoren met schadeclaims. Dan gaat het om commerciële organisaties die enorme schade lijden.

In Salland speelt dat commerciële belang minder, afgezien van de leveranciers van drank, voedsel en technische voorzieningen (en die dan bijna altijd uit eigen dorp of streek komen). Hier gaat het om vrijwilligers die zich belangeloos en onbetaald vele uren inzetten. En mocht er geld overblijven, dan gaat dat naar lokale verenigingen. Die verenigingen zien dus net als vorig jaar gaten in hun begroting ontstaan. De vraag is nu hoe het met de al gemaakte voorbereidingskosten gaat. Compensatie daarvoor is hard nodig willen we in 2022 weer onze Sallandse zomerfeesten voltallig terug zien.

Voorlopig richten wij als bezoekers onze hoop op september. Met Dauwpop (al uitverkocht), de Wijhese Diekdaegen, het nieuwe festival Proef de Nazomer in Raalte en de Ponymarkt in Heeten. Tot die tijd mag het Midzomerfeest Mariënheem waarschijnlijk met gepaste trots de titel ‘het allerleukste Sallandse feest van 2021’ voeren. Maar meer concurrentie is niet verkeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.