Landstede MBO start met opleiding Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij

RAALTE – Landstede MBO in Raalte biedt vanaf het komende schooljaar de nieuwe opleiding Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij aan. “Er is immers veel vraag naar geschoolde werknemers bij zorgboerderijen”, vertelt Tessa Habers van Landstede MBO. “Vind maar eens de juiste pedagogisch medewerker die dierenkennis heeft én de deelnemer daarmee kan begeleiden.”

De niveau 4-opleiding is praktijkgericht, wat betekent dat studenten voornamelijk leren in het werkveld. Tessa: “Onze studenten leren aan de hand van thema’s bij verschillende zorgboerderijen. Er zijn namelijk veel verschillende soorten zorgboerderijen, elk gericht op een andere doelgroep. Door studenten in de praktijk te laten leren, maken zij kennis met verschillende doelgroepen en ontdekken zij in welke doelgroep zij zich willen specialiseren. Aan de andere kant is het ook van belang dat studenten breed worden opgeleid voor wat betreft het groene gedeelte van de opleiding. Vee, gezelschapsdieren, agro en plantenteelt; alles komt aan bod. We maken telkens de vertaling naar de zorg, zodat studenten de deelnemers met een hulpvraag de juiste begeleiding op de zorgboerderij kunnen bieden.”
De opleiding wordt volledig opgezet in samenwerking met verschillende zorgboerderijen uit de regio. Joan Schippers – De Vos, eigenaresse van Zorgboerderij The Ranch uit Lemelerveld, is van mening dat deze opleiding een meerwaarde kan hebben. “We hebben de ervaring dat stagiaires en collega’s kennis van dieren missen. Het zou fantastisch zijn als we daar meer handen en voeten aan krijgen.”

Maatwerk

De opleiding Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij wordt een opleiding op maat. Tessa: “We kijken wat de student nodig heeft om de opleiding met zijn/haar wensen te behalen. Vanuit de leervraag van de student maken we een opleidingstraject. Een deel van de opleiding staat vast, de rest is afhankelijk van wat de student nodig heeft en wilt leren.” Tessa verwacht dan ook dat deze nieuwe opleiding veel (toekomstige) studenten aanspreekt. “We zijn het enige ROC in de wijde regio die deze opleiding aanbiedt. Studenten kunnen ook gemakkelijk doorstromen vanuit een andere opleiding.”

Zie voor meer informatie over de opleiding Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij landstedembo.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.