Inwoners in de regio IJsselland ervaren hun gezondheid als goed

ZWOLLE – 82 procent van de volwassenen en 91 procent van de jongvolwassenen in de regio IJsselland ervaren hun algemene gezondheid als (zeer) goed. De regio IJsselland behoort hiermee op landelijk niveau tot de drie GGD-regio’s waar de ervaren gezondheid het hoogst is. Dit blijkt uit recente cijfers van de ‘Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020’: een vierjaarlijks onderzoek van de GGD naar gezondheid, welzijn en leefstijl van volwassen inwoners.

In de regio IJsselland is de ervaren gezondheid van inwoners van 18 jaar en ouder licht toegenomen (van 79 procent in 2016 naar 82 procent in 2020). Deze stijging is het grootst bij jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 34 jaar (van 86 procent in 2016 naar 91 procent in 2020) en in de leeftijdsgroepen 65- tot 74-jarigen en 75-plussers (respectievelijk van 71 procent naar 76 procent en van 56 procent naar 62 procent).
Volgens de GGD IJsselland is het risico op een angststoornis of depressie bij inwoners vanaf 50 jaar licht afgenomen. Bij de jongvolwassenen (18-34 jaar) is dit risico gelijk gebleven en bij 35- tot 50-jarigen is dit risico iets gestegen ten opzichte van 2016. Een hoog risico komt vaker voor bij jongvolwassenen, vrouwen en inwoners met een laag opleidingsniveau.
In vergelijking met de rest van Nederland zijn ook deze cijfers positief voor de regio IJsselland. Er zijn GGD-regio’s in Nederland waar het risico op een angststoornis of depressie twee keer groter is dan in andere GGD-regio’s. Het varieert van 5 tot 9 procent. In de regio IJsselland is dit 5 procent. Regio IJsselland hoort hiermee bij de drie regio’s waar het risico op een angststoornis of depressie het laagst is.
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen is een onderzoek dat elke vier jaar wordt uitgevoerd door de 25 GGD’en, GGD GHOR Nederland, RIVM en CBS. De vragenlijst is gericht op volwassenen in Nederland en is afgenomen tussen september en december 2020. Landelijk deden bijna 540.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee aan het onderzoek; in de regio IJsselland in totaal 15.099 inwoners, waarvan 6.726 volwassenen en 8.373 ouderen.

De landelijke gegevens en de gegevens per GGD-regio zijn te vinden op volksgezondheidenzorg.info. De regionale en gemeentelijke cijfers staan vanaf 9 september op staging2.ijssellandscan.nl.

Kader met raster: Corona

De coronapandemie en de bijbehorende maatregelen hebben mogelijk de gezondheid, leefstijl en welzijn van de respondenten beïnvloed. Er lijkt volgens de GGD een samenhang te zijn met het risico van een angststoornis en een depressie en ervaren gezondheid. Deze gegevens worden momenteel landelijk verder geanalyseerd en binnenkort gepubliceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.