Ingezonden: ‘Stikstofprobleem moeten we samen oplossen’

RAALTE – Jan Schokker, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Raalte, stuurde naar aanleiding van zijn zorgen over de stikstofcrisis onderstaande opinie in.

“Een tijdje terug sprak ik met een jong boerengezin dat naar Canada ging. Ze hadden daar een bedrijf gekocht. Ze voelden zich er welkom. Ze werden daar voedselproducent. Ze gingen omdat er hier geen begrip was voor hun harde werken en het 24/7 zorgen voor hun dieren en ze hier als een bedreiging werden gezien voor ons prachtige buitengebied in Salland, waar boeren generaties lang voor hebben gezorgd.
We hebben in de Nederlandse politiek nog nooit zoveel partijen gehad die meededen aan de verkiezingen en ook nog nooit zoveel one issue-partijen. Vaak opgericht omdat mensen zich niet gehoord voelen; er geen begrip is; erover hen gepraat wordt in plaats van met hen; hun belangen ondergeschikt worden gemaakt aan de belangen van anderen en er rapporten worden geschreven die bestuurders wel erg goed uitkomen.
De discussie rond de oplossing van het stikstofprobleem is hier een voorbeeld van. We zullen de discussie met begrip en respect voor elkaar moeten voeren. We moeten stoppen met het maken van nog meer rapporten en met elkaar tot een evenwichtige oplossing komen. We zullen keuzes moeten maken waarbij iedereen gehoord en gerespecteerd wordt en die perspectief bieden voor iedereen. Er moet ruimte zijn om te wonen, te werken en te ondernemen. Dat moet allemaal in ons mooie buitengebied waar we ook energieneutraal willen worden, natuur willen ontwikkelen en extensief willen boeren.

Heilige koe

Het is duidelijk dat er ook pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt. Maar dan wel met het gevoel dat iedereen zijn steentje heeft bijgedragen. Dat kan niet als de ene sector onbeperkt kan groeien zonder (of amper) bij te dragen aan het stikstofprobleem terwijl de ander bijna volledig wordt weggevaagd en er wel respect en begrip is voor de bezitter van de heilige koe (onze auto), maar niet voor de koeien in de wei.
We hebben als lokale politiek mooie stappen gezet. Er is een omgevingsvisie gemaakt met 115 visiemakers uit alle geledingen van de Raalter samenleving. Bijna elk dorp in Raalte heeft een eigen energiecoöperatie die met gedragen voorstellen komt. Mooi voorbeeld is energiecoöperatie Luttenberg die een prachtig project ‘zon op water’ gaat realiseren op de oude REKO-plas. Ook zien we dat het aantal voedselcoöperaties en inwoners die samen duurzaamheidsinitiatieven ontwikkelen sterk toeneemt. Mooie voorbeelden zijn ook ‘Groen samen doen’ en ‘Salland eet en boert bewust’.

Voorbeeld

De provincie heeft een begin gemaakt met de gebiedsgerichte aanpak van stikstof. Hier zitten alle betrokken partijen aan tafel. Samen moeten we in ons eigen gebeid keuzes maken die perspectief bieden voor iedereen in het gebied en ook rekening houden met ieders belang. Laten we hopen dat de nationale overheid de uitkomsten van deze gebiedstafels respecteert en stopt met het laten neerdalen van steeds maar weer nieuwe rapporten die door wetenschappers van achter een bureau ver weg van de betrokken inwoners en sectoren geschreven zijn. Het aantal mooie lokale initiatieven dat in Raalte ontwikkeld is en nog ontwikkeld wordt, zou voor Den Haag een mooi voorbeeld kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.